Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell byggs om till exklusiva bostäder

/
  • I juli i år ockuperades hotell Aston i Östersund av ungdomar som kräver fler bostäder i bostadsbristens Östersund. Nu bygger fastighetsägaren Akelius fyra nya lägenheter som ska vara inflyttningsklara redan till sommaren. Foto: Håkan Luthman

Efter nästan ett decennium i träda kommer anrika hotell Aston i centrala Östersund att byggas om. – Det hade varit en bättre affär att riva, men fastigheten är för intressant att för att raseras, säger Mikael Rånes, regionchef på fastighetsbolaget Akelius.

Annons

Det kommer att kosta närmare nio miljoner kronor enligt fastighetsbolaget att bygga om det gamla hotell Aston i Östersund.

De två våningarna kommer att helrenoveras och stöpas om till fyra exklusiva lägenheter på 110 kvadratmeter vardera. Ansökan om att få bygga ut fasaden med balkonger har skickats till kommunen, men har ännu inte godkänts.

Men kostar det så smakar det. Månadshyran beräknas landa på cirka 11 000 kronor.

Planerna på att göra något åt den utdömda fastigheten från 1940-talet har funnits länge och en rivning har diskuterats.

– Det finns en del problem med källaren och grunden, det är därför den är utdömd. Så vi har rätt att riva och bygga upp och det kanske skulle vara en bättre affär för oss, säger Mikael Rånes.

Men fastighetsbolaget valde totalrenovering.

– Vi gör en varsam renovering för att bevara utseendet både ut- och invändigt. Men vi vill ändå få in det moderna. Bygget startar innan årsskiftet och inflyttning ska kunna ske redan till sommaren.

Fastigheten har stått tom under nästan hela 2000-talet och i somras fick några ungdomar för sig att ockupera huset.

– Det är en protest mot bostadsbristen och vi vill visa för politikerna och allmänheten att det finns tomma hus mitt i centrala stan, sa en av ockupanterna.

Mikael Rånes på Akelius som äger huset kan på sätt och vis förstå ungdomarna.

– De har rätt i sak. Det är bostadsbrist i Östersund och då valde de ut hotell Aston som sitt mål att göra fredlig aktion. De fick sitt mediala intresse och sen vandrade de ut.

063-15 55 19

Annons