Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp om bostäder på Stadsdel Norr

/
  • ”Vi kommer att producera bostäder i takt med efterfrågan och läget på stadsdelen är attraktivt”, säger Daniel Kindberg på Fältjägaren som bedömer att den turbulenta tiden är passerad. Foto: Henrik Flygare

Den finansiella istid som omgett bostadsbyggandet på Stadsdel Norr i Östersund är på väg att tina upp. Snart kan de första husbyggena komma igång.

Annons

Området ligger ovanför rondellen vid Hofvallen och sträcker sig västerut. Det ska bebyggas med villor och benämns Tallbacken 1.

– Vid försäljning av 17 tomter ska vi komma igång. Nu har vi 19 tomter bokade och jag hoppas byggena startar i höst, säger Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren AB som exploaterar stadsdelen.

I första etappen byggs 42 villor och totalt handlar det om 100 stycken i den här delen av området.

Efter den finansiella kollapsen för Maths O Sundqvist och hans tidigare koncern Skrindan är det numera ägarna till banken Carnegie som kontrollerar Skrindan. Beslut om vilka satsningar som ska göras på Stadsdel Norr tas i samråd med Peab, den andre delägaren av Fältjägaren.

Tills nyligen företräddes Skrindan i de här sammanhangen av Arne Berggren i Carnegies dotterbank Valot Invest, som har hand om bankens dåliga krediter och skuldtyngda bolag.

Han har ersatts av Björn Björnsson, tidigare styrelseordförande i Skandia, finansman och styrelseproffs.

Vilka planer Björn Björnsson har för Stadsdel Norr återstår att se. Nyligen klargjorde han att man ska fortsätta att sälja av Maths O Sundqvists gamla aktieposter i Skrindan.

– Det här är ett fastighetsbolag som vi ska utveckla med en stabil ägarstruktur och bra relationer till bankerna, sa Björn Björnsson till tidningen Dagens Industri den 20 augusti.

Så hyresgästerna behöver inte vara oroliga för snabba utförsäljningar?

– Absolut inte. Men vi kommer förmodligen att byta fastigheter med andra fastighetsbolag för att stärka våra positioner på de platser där vi redan finns. Det är ett stort fastighetsbestånd som vi ska förvalta och förädla på fyra-fem års sikt, säger Björnsson.

I går informerade kommunen en stor samling företagare om läget för Stadsdel Norr och vad som är på gång i andra stadsdelar. Enligt kommunalrådet AnnSofie Andersson föreskriver ramavtalet med Fältjägaren att 200 bostäder och 100 villatomter ska vara klara 2010.

– Björn Björnsson är nu en viktig aktör. Vi ska träffa honom de närmaste dagarna, säger AnnSofie Andersson.

I en nära framtiden är det tänkt att man även ska bygga 200 bostäder ovanför tidigare kasernvakten vid södra infarten till det som var I 5. Nu har man sökt bygglov för 100 bostäder där.

I området ovanför Jägarvallen ingår mellan 400–600 lägenheter i planerna.

– Vi har haft en turbulent tid bakom oss och jag tror inte det blir så framöver, säger Daniel Kindberg.

– Vi kommer att producera bostäder i takt med efterfrågan och läget på stadsdelen är attraktivt, fortsätter han.

– Väldigt många intressenter av företagare vill in i området och nu förhandlar vi med fyra kända goda varumärken.

Enligt Daniel Kindberg är det frågan om helt andra verksamheter än kläder och liknande. Men någon ny handelsplats ingår inte i förädlingen.

I dag är 94 procent av kasernerna och andra gamla byggnader uthyrda i stadsdelen. 1 200 personer arbetar i dessa.

Annons