Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är ambassadör för bläckfiskar

/
  • Eva Johansson är ambassadör för bläckfiskarna som virkas till neonatalavdelningen på Östersunds sjukhus.
  • Bäckfiskarnas ben påminner om navelsträngen och får bebisarna på neonatalavdelningen att känna sig trygga.

Virkade bläckfiskar får för tidigt födda barn att känna sig trygga och Eva Johansson ser till att barnen på neonatalavdelningen i Östersund får varsitt exemplar.

Annons

Bläckfisk insamlingen började i Danmark för ett par månader sedan och spred sig snabbt till Sverige. Eva Johansson från Häggenås upptäckte fenomenet på en facebooksida och bestämde sig då för att bli ambassadör för neonatal avdelningen på Östersunds sjukhus. På neonatalavdelningen får för tidigt födda, nyfödda och sjuka barn som är uppemot sex månader specialiserad vård.

– Bläckfiskens ben påminner om navelsträngen och i stället för att dra ut sonder och dropp kan barnet hålla i bläckfisken, säger hon.

Hittills har Eva lämnat tolv bläckfiskar och sex syskondjur till avdelningen.

– Syskonen vill ju också ha något och ofta får personalen springa runt och leta efter något att ge syskonen att leka med, säger Eva.

Eva virkar själv och får bläckfiskar skickade till sig från folk runt om i hela länet. Det som krävs av henne som ambassadör är att hon säkerhetskollar bläckfiskarna och tvättar dem i 60 grader.

– Benen får vara max 22 centimeter och jag tror att det är för att barnen inte ska snurra dem runt sig, säger Eva.

Bläckfiskarna har fått positiv respons och Eva har blivit sponsrad av garntillverkare och tillfrågats om att göra en utställning på sjukhuset. På neonatalavdelningen i Östersund ligger det omkring 15 barn varje år och när barnet får lämna sjukhuset följer också bläckfisken med hem.

Annons