Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt och lågt när unga lockades till mässa

/
 • Den tv-kända ståuppkomikern Zinat Pirzadeh talade inför en nästan full konferenssal. Hon kåserade om olikheter och vikten att våga satsa på det man vill göra.
 • Viktor Andersson, Olle Bergsten och Pontus Spjut har fastnat för det här med stickning. De hamnade i stickningshörnan hos Bilda två timmar tidigare och kan inte slita sig. ”Jag har inte varit så här fokuserad på flera år”, konstaterar Viktor Andersson medan han stickar ännu en rad på sin halsduk.
 • I Räddningstjänstens monter var det packat med elever runt rullbandet.Erika Bäckman var en av de som tog chansen att göra ansökningsprovet – att gå i4,5km/h på ett rullband i åtta graders motlut under sex minuter och klädd i full larmutrustning som väger cirka 24 kilo.Hon klarade av testet som hon tyckte handlade om att ha ordentligt med vilja.– Jobbigast är värmen. Utrustningen är tung på axlarna och på slutet fick man mjölksyra i vaderna, säger Erika Bäckman.Foto: Ulrika Andersson
 • Ungdomsmottagningen kampanjade stenhårt för säkert sex. Inte nog med att man utfärdade kondomkörkort i samarbete med Östersund hockey – dansgruppen Flammorna uppträdde också. Här är det Malin Stenbäck som bjuder på några ”säkra” danssteg. Foto: Ulrika Andersson
 • Sassa Johansson och Andrea Zander tog   chansen att ta kondomkörkort hos ungdomsmottagningens monter. För att bli  godkänd skulle eleverna trä en kondom på en attrapp. ”Känns bra att vi blev godkända”,  säger Sassa Johansson.
 • Chalmers Tekniska Högskola från Göteborg var en av många högskolor som var på plats i Östersund under utbildningsmässan för att försöka locka till sig studenter. Men trots att många företag skriker efter mer ingenjörer så tycker Erik Roos som läser industriell ekonomi på Chalmers att få väljer att utbilda sig där. ”Många är skrämda av den hårda utbildningen”, säger han. Taina Flink läser också på Chalmers. Hon tycker att för få studenter läser matematik E på gymnasiet. ”Man måste sprida kunskap om matte. Egentligen redan innan gymnasiet. Det måste göras i högstadiet”, säger hon.

Ståupp, information om framtida studier och kondomkörkort. Högt blandades med lågt när mässan Utbildning och framtid arrangerades igår på F4 ute på Frösön.

Annons

Massor av montrar mötte gymnasieelever från hela länet som kommit till F4 igår.

Mässan bjöd på utställare från både högskolor, näringsliv, offentlig sektor och olika föreningar.

Sätten att locka till sig elever till just sin monter var olika. Hos några montrar var det mer traditionell stil med ståbord och plockgodis. Men många hade satsat på alternativa sätt att nå ut till eleverna. I en monter hade man pluggat in en Guitar Hero-gitarr. Många andra satsade på olika tävlingar.

Evert Boeye jobbar i en monter där nätverket Samhällsbyggarna försöker övertyga ungdomarna på mässan om att ingenjör är ett framtidsyrke. De hade en tävling där eleverna kunde vinna ett usb-minne. Men de försöker också få igång samtalet om att utbilda sig till ingenjör.

Det är inte det lättaste visar det sig.

– En hel del av de som kommer hit vet inte om vad de vill göra efter gymnasiet, säger Evert Boeye.

Annons