Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsta taxeringsökningen i Åre – lägst i Bräcke

Taxeringsökningen i länet är som väntat högst i Åre och Östersunds kommuner. Åres ökning är bland de högsta i landet.

Annons
Den nya fastighetstaxeringen som redovisades i slutet av förra veckan och som Länstidningen skrev om i går, visar att samtliga kommuner i länet får höjda taxeringar på sina småhus.
– Det här visar att många husägare i attraktiva områden har haft alldeles för låg taxering på sina småhus och fritidshus de senaste två åren, säger specialisten på fastighetstaxeringar, Arne Faxing på Skatteverket. Husägarna har nog tjänat en slant på det på grund av att fastighetsskatten blivit lägre.
Men med den nya taxeringen ska länets småhus ha fått de rätta värdena.
Alla kommuner i länet får höjningar på taxeringsvärdena. Lägsta höjningen får Bräckes hus med sex procent medan Åres höjning blir en av de högsta i landet med 46 procent.
– Inte många kommuner i landet kommer högre än Åre, säger Faxing. Som jämförelse kan jag ta Stockholm, där husen gick upp 36 procent.
Högsta ökningen i landet är Lysekil, där de nya taxeringsvärdena steg 80 procent.
Faxing nämner också att en del husägare fått lägre taxering, bland annat i Bräcke.
När det gäller frågan om det kan vara vettigt att vissa fastighetsägare som har attraktiva tomter på exempelvis Frösön och Åre med hus som är mindre värda än 50 000, ska betala mer fastighetsskatt än ägarna till en tio miljoners villa i Lidingö, säger Faxing att det kanske kan vara affär att försöka få till en höjning av värdet på husen.
– Då blir det samma fastighetsskatt på Frösön som Lidingö, nämligen 6300 kronor per år som är maxbeloppet. Jan Andersson
070-575 71 74
jan.andersson@ltz.se

Mer läsning

Annons