Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid att ändra studielånen

Om du vill ändra dina studielån inför nästa år är det hög tid att göra det nu. Senast den 30 november ska ansökan till CSN, Centrala studiestödsnämnden, vara inlämnad.

Annons
Annuitetslån och äldre lån kan läggas samman till ett enda annuitetslån. Det är viktigt att komma ihåg att det inte går att ändra tillbaka när ansökan väl har lämnats in så tänk noga igenom hur du vill ha det.
En fördel med en sammanslagning kan vara att man bara behöver bekymra sig om bestämmelserna för ett lån, det vill säga annuitetslån, när det gäller återbetalning. Det kommer att bli en gemensam återbetalningstid och ett gemensamt årsbelopp. Återbetalningstiden blir då på högst 25 år.

Längre återbetalningstid
Efter en sammanslagning är chansen stor att årsbeloppet blir lägre, i alla fall till en början vilket är en fördel om man har svårt att betala. Men återbetalningstiden blir i stället längre.
Det går också att ansöka om att överföra studiemedel till studielån men det är i de flesta fall inte fördelaktigt eftersom det är det nyaste lånets regler som gäller. Till exempel får man börja betala ränta för det som tidigare var studiemedel.

Ändra villkor
För att förändra sina lånevillkor för studiemedel eller studielån gäller också att ansökan ska vara inlämnad senast den 30 november. Om man förändrar dem blir de annuitetslån.
Den som vill veta mer kan kontakta CSN eller läsa på hemsidan, www.csn.se.
Du kan också logga in på Mina sidor för att se hur just dina lån ser ut: Klicka här

Anna Ahnér
namedia@na.se

Mer läsning

Annons