Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtsjuka kvinnor biter ihop och lider

/
  • Genom att vara uppmärksam på illamående, kräkning och kallsvettning som är några symptom vid hjärtinfarkt kan betydelsefull tid vinnas och behandling komma igång i tid. Ett budskap som hjärtsjuksköterskor förmedlade på Gamla Teatern i går kväll.  Foto: Håkan Luthman

Kvinnor biter ihop och söker vård senare i samband med hjärtsjukdom, med för-hoppning om att det ska gå över.

Annons

Det här framgår av studier med fokus på kvinnohjärtat; ett ämne som fyllde Gamla Teatern med kvinnor i går kväll.

För varje minut som går efter en hjärtinfarkt löper hjärtmuskeln risk att drabbas av syrebrist och hjärtsjuksköterskor från Östersunds sjukhus framhöll att komma under vård i tid är avgörande för sjukvårdens möjligheter.

Vikten av att lyssna på kroppen, istället för att bita ihop, har betydelse för att rätt vård kommer igång men går värdefull tid går förlorad påverkas förutsättningarna i samband med behandling.

Kvällen var en del i en internationell kampanj, Go Red, för forskning med inriktning på kvinnohjärtat. Av 100 kvinnor som dör så dör 50 i hjärtrelaterad sjukdom.

Sedan några år genomförs kampanjen i hela landet med föreläsningar om förebyggande hjärthälsa.

Årets tema är mat för hjärtat och det blev även modevisning på Gamla Teatern samt insamling från försäljning av en röd klänningsnål, som förra året inbringade cirka två miljoner kronor till forskningen.

Annons