Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt- och kärlsjukdomar – högst dödlighet i länet

Närmare hälften av de som avled i Sverige under 2007 hade hjärt- och kärlsjukdomar som underliggande orsak. Sjukdomar i cirkulationsorganen är den vanligaste dödsorsaken och Jämtland har procentuellt den högsta dödligheten i landet.

Annons

Socialstyrelsen har precis presenterat en rapport där dödsorsaker från 2007 har granskats. Av de drygt 91 000 personer som avled det året var något fler kvinnor – 47 000 kvinnor och 44 000 män.

Rapporten visar bland annat att dödligheten i lungcancer har ökat med 77 procent i landet sedan 1990.

Och dödligheten i KOL fortsätter att stiga för kvinnorna medan den sjunker för männen.

Sjukdomar i cirkulationsorganen är den vanligaste dödsorsaken för både kvinnor och män visar rapporten. ”Inom denna grupp sjukdomar utgör ischemiska hjärtsjukdomar den största andelen följd av sjukdomar i hjärnans kärl”, skriver Socialstyrelsen.

Dödlighetsmönstret ser ungefär ut på samma sätt för kvinnor och män där den lägsta dödligheten ses i Skåne och Stockholm medan Jämtland och Västerbotten har den högsta dödligheten.

Sjukdomar i andningsorganen handlar framförallt om kroniska sjukdomar i nedre luftvägarna liksom lunginflammation och influensa. Den lägsta dödligheten återfinns för båda könen i Värmland, medan Jämtlands län även här har den högsta dödligheten.

Värt att notera är att nästan tre fjärdedelar, 72 procent, av samtliga avlidna personer var i åldern 75 år och över.

Ur rapporten:

För de äldre, över 65 år, har dödligheten i demens mer än fördubblats sedan 1990.

Fallolyckorna har ökat för männen sedan 1990.

2007 ses en rekordlåg nivå för plötslig spädbarnsdöd.

Annons