Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlig avlyssning avslöjade knarkaffärer och snabba cash

• ”Hörru ärligt, jag behöver lite cash nu”.

”Jag vet, du och alla andra”.

• ”Skit i alla andra och bry dig om mig nu”.

”Jag har sagt till dig ju, du ska få pengarna”.

Annons

Ordväxlingen är ett litet stycke ur flera samtal som avlyssnats av polisen, mellan två huvudmisstänkta i den stora narkotikahärva som börjar i tingsrätten i dag.

Ju längre utredningen pågått desto fler pusselbitar har fallit på plats.

Uppgifter från hemlig telefonavlyssning är en bit som åklagaren anser binder olika personer till varandra och bevisar grova narkotikabrott, tillsammans med bland annat insättningskvitton och ekonomiska översikter.

I avlyssningsdelen är det framförallt samtal mellan två personer som väger tungt i åtalet: En 29-åring bosatt i Östersund och en 27-åring i Gävle.

De misstänks för att ha hanterat nästan ett halvt kilo amfetamin tillsammans med en snart 30-årig man bosatt i Stockholm.

29-åringen i Östersund är också misstänkt för att ha överlåtit cirka 2, 75 kilo hasch till en köpare i Östersund vid 28 tillfällen.

– Det har ingått som ett led i verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt, enligt åklagare Anna Uddenberg.

På ”gatuplanet” har en bostadsadress i centrala Östersund varit av central betydelse. Där har en 35-årig man haft en ström av köpare i sin lägenhet. Han misstänks för grovt narkotikabrott när han i överlåtelsesyfte köpt 2, 75 kilo hasch av 29-åringen vid 28 tillfällen.

Bedömningen från åklagarens sida är att även det här ledet bedrivits yrkesmässigt, eller i större omfattning.

Ytterligare åtta personer är misstänkta för narkotikabrott i härvan. Då som köpare i samband med eget missbruk, några misstänks även för överlåtelse.

Pengar, lån och knarkskulder löper tvärs igenom utredningen och ju mer omfattande missbruk desto tydligare är svårigheten att få pengarna att räcka till.

I fallet med 35-åringen blev lösningen delvis att finansiera eget missbruk genom försäljning till andra.

Om 29-åringen i Östersund är 35-åringens leverantör svarar han i förhören ”ingen kommentar”.

Men på ett annat avsnitt försäger sig 35-åringen och svarar att 29-åringen varit hemma hos honom för att hämta pengar för en haschleverans.

En av de som erkänt flera köp hos 35-åringen är en 22-åring som berättat att haschet klipptes upp i 5-grams poster från en 100-gramskaka.

Enligt 22-åringen köpte han flera hekto under en längre period och hans 21-åriga flickvän är medåtalad för innehav av 250 gram.

Blandmissbruk förekommer hos en del unga missbrukare. En av dessa uppger att tiden vid nyår och framöver är som ”en dimma”.

När polisen hörde en kvinna på ett LVHM-hem om hennes eventuella affärer med 35-åringen blev svaret att hon ”supit och rökt” bort minnet.

Mer läsning

Annons