Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helge förbjuds mata fåglar vid sin lägenhet

/
  • Helge Andersson hyr en lägenhet av Östersundsbostäder och får inte mata småfåglar på sin balkong.
  • Foto: Scanpix

Småfåglarna får inte matas vid hyreslägenheterna. Det har Östersundsbostäder bestämt.
- Det är så kallt nu och slutar jag mata fåglarna så fryser de ihjäl, säger Helge Andersson, som bor på Videvägen på Frösön.

Annons
När Helge Andersson fick en lapp i brevlådan från Östersundsbostäder om att han och alla andra hyresgäster ska sluta mata småfåglarna blev han upprörd.
- Jag tycker det är hemskt att de tar upp det nu mitt i vintern när det är som kallast. Fåglarna är ju van att få mat nu och slutar jag mata dem så dör de av kylan
Enligt Bengt Rådman, vd för Östersundbostäder, har de som regel att deras hyresgäster inte får mata fåglar i anslutning till lägenheterna eftersom det kan locka till sig råttor och möss.
- Vi har fått in mycket klagomål från grannar över fågelmatningen och det är av omtanke för dem att vi skickar ut dessa påminnelser om att man inte får mata fåglar vid hyreshusen, säger Bengt Rådman.
När graderna har sjunkit har problemet med fåglarna vid matbordet ökat.
- Lappen är en påminnelse om att hyresgästerna inte får mata fåglarna och det önskemålet gäller året om, men det faller ibland i glömska, säger Bengt Rådman.
Det finns inga regler som säger att man inte får mata småfåglar i tätbebyggda områden och enligt Håkan Genbäck, miljöinspektör vid Östersunds kommun, är det upp till varje hyresvärd och fastighetsägare att sätta sina ordningsregler om vad som gäller.
- Under ordnade former tycker jag att hyresgästerna kan mata småfåglar, men ordningsregler är ändå ordningsregler som den inneboende måste ta hänsyn till, säger Håkan Genbäck.
Håkan Genbäck tycker att hyresvärdar och deras hyresgäster tillsammans kan försöka komma överens om vad som ska gälla. Att de exempelvis inte behöver mata fåglarna från balkongen, men att de kan ha fröautomater ute på gården som gör att man slipper matspill på marken som kan locka till sig större djur.
Själv matar Helge Andersson småfåglarna från balkongen på en pinne som sticker ut en bit från räcket.
- Jag har bott på Videvägen i över 35 år och jag har aldrig hört tidigare att man inte får mata småfåglar och jag tycker det är hemskt att man tar sådana beslut mitt i vintern jag hoppas att de ändrar sig så att jag kan fortsätta mata fåglarna.

Mer läsning

Annons