Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastigheter ska ses över i hela Östersund

Östersunds kommun ska lägga 100 000 kronor på att göra en hastighetsöversyn inom kommunen. Det beslutade miljö- och samhällsnämnden vid onsdagens möte.

Annons

– Det ska göras dels på grund av att det körs för fort och dels för att sänka utsläppen, säger Göte Murén, (S) nämndens ordförande.

Översynen har sin grund i riksdagens beslut om nya hastighetsgränser, det vill säga att det ska vara tio steg i hastighetsintervallet 30–120 kilometer i timmen.

Men det är inte bara själva hastigheten och miljön som kan vinna på en översyn anser de tjänstemän som arbetat fram förslaget. Även buller, kollektivtrafik, trafikarbete, gång- och cykeltrafikanter påverkas.

Nämnden beslutade att ge i uppdrag till Samhällsbyggnad att sätta igång översynen. Den första etappen innefattar Östersund, Lugnvik, Frösön och Torvalla och ska ske under 2010.

En annan punkt på nämndens ärendelista var trafiksituationen längs Önevägen. Fastighetsägare utefter vägen har skickat en skrivelse där de vill få tillbaka trafikhinder utefter vägen. Kommunen tog tidigare bort ett trafikbula och enligt skrivelsen finns planer på att ta bort ännu en. Fastighetsägarna tycker att bilar kör för fort och vill att det ska bli så kallade busskuddar där.

Men nämnden tycker annorlunda och har bestämt att ännu en vägbula ska tas bort och att det inte blir några busskuddar.

Det noteras också att Önevägen kommer att omfattas av den beslutade hastighetsöversynen som ska göras i hela kommunen.

Annons