Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot trängsel på sjukhus

Sängarna står för tätt och patienterna är för många på flera av landets sjukhus. Nu väntar tuffare tag och höjda viten i kampen mot de kroniska överbeläggningarna.

Annons

– Att lägga ett vite på en miljon kronor är inte främmande för oss. Dels ska det vara kännbart att inte åtgärda bristerna, dels leder höga viten till en helt annan uppmärksamhet i organisationen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, till Dagens Medicin.
I dag ligger vitet för felplacerade sängar på 30 000 kronor, en summa som stiger i takt med att sjukhuset inte agerar. Region Skåne underrättades till exempel nyligen om ett vite på 200 000 kronor för överbeläggningar på Universitetssjukhuset Mas i Malmö, och Helsingborgs lasaretts hotas av ett vite i samma storlek, enligt tidningen.
Sjukhus i Halmstad, Göteborg, Karlstad, Gävle, Västerås, Stockholm, Härnösand, Östersund och Sundsvall har också fått viten eller vitesförelägganden, eftersom överbeläggningarna ökar pressen på vårdpersonalen.
– Jag uppfattar att smärtgränsen är överträdd för länge sedan. Det är katastrofalt att vi ska behöva ha det så här, säger Jens Bernow, narkosläkare på Mas och huvudskyddsombud i Malmö Läkareförening, till Dagens Medicin.
Under våren kommer Arbetsmiljöverket att ha ett möte med samtliga landstingsdirektörer, och myndigheten vill öka pressen på vårdens ansvariga genom att genomföra inspektioner tillsammans med Socialstyrelsen.
– Med tanke på att de ekonomiska förutsättningarna blir sämre är jag oroad över utvecklingen, säger Mikael Sjöberg.

Överbeläggning är inte bara ett problem för personalen. Den äventyrar också patienternas säkerhet, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, till TT.
– Om personalen stressar, jäktar, genar över vissa saker som man inte hinner, då är det uppenbart att det är ett patientsäkerhetsproblem, säger Lars-Erik Holm.
Under våren ska Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket träffas för att diskutera problemet och de gemensamma insatserna mot det.
– Jag vill också gärna åka runt och träffa landstingsföreträdare om de här frågorna. Det är inte säkert att det hela beror på resursbrist. Har man en kronisk överbeläggning då har man antingen en underdimensionerad vård eller så har man logistikproblem, säger Holm.
Han anser dessutom att Socialstyrelsen bör bli tuffare mot landstingen. Lagen om yrkesverksamhet i hälso- och sjukvården (Lyhs) ger de nödvändiga verktygen och de ska utnyttjas, säger Holm.
– Man kan förelägga vite, eller hota att stänga en verksamhet som inte fungerar, säger han, men tillägger att det senaste också är problematiskt med hänsyn till patienterna:
– Skulle vi stänga en avdelning så skulle vi skada dem vi är ytterst satta att värna säkerheten kring. Det är inte lika solklart för oss hur vi gör, men jag tror att detta att hota att stänga en verksamhet kan ha effekt. Jag tror inte att något landsting skulle vilja riskera en sådan nesa.

Annons