Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska hastigheterna sänkas i länet

/

Vägverkets remiss till nya hastighetsgränser är nu ute. I Jämtland har det föreslagits flest hastighetssänkningar från 90 till 80 kilometer i timmen.

– Syftet är såklart att rädda liv, säger Kerstin Jacobsson, enhetschef för region mitt på Vägverket.

Annons

700 mil har kontrollerats och på 400 av de milen sker förändringar, till största del hastighetssänkningar. I varje hastighetsutredning har de försökt anpassa vägens standard mot de fysiska förutsättningarna.

– Vi kollar bland annat hur det ser ut i sidoområdena, om vägen är krokig eller har lutning, vilken mötesfrihet bilen har och vad vägen har för bredd, berättar Kerstin Jacobsson.

Enligt Kerstin Jacobsson är det många vägar i Jämtland som kräver åtgärder för att man ska kunna behålla de befintliga hastigheterna. Nu inväntar Vägverket synpunkter och förslag från länsstyrelsen, kommuner och andra organisationer.

– Störst diskussioner har det varit angående vägsträckor som ligger i turiststråk och där vi vill sänka hastigheten, som till exempel Funäsdalen i Härjedalen. Det är det tillgänglighetsfrågorna kontra trafiksäkerhetsfrågorna som gör att det kan bli eventuella problem, säger hon.

Kan länet avsätta pengar för att göra trafiksäkerhetshöjande åtgärder, behöver man på vissa sträckor inte ändra hastigheten. Remisstiden är slut den 28 september och sedan förväntas den nya märkningen bli mellan november och december.

– Ju högre hastighet du har, desto större blir våldet. Därför provas trafiksäkerheten, förklarar Kerstin Jacobsson.

Annons