Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska barnen få lära sig var strömmen kommer ifrån

/
  • ”Vårt energiland kommer att bli unikt. Vad jag vet så finns det inget liknande någonstans”, säger Magnus Eriksson, museipedagog på Jamtli.  Foto: Jan Andersson
  • Inom det här området på Jamtli ska det nya energilandet ligga. Byggstarten blir så fort snön försvinner.Foto: Jan Andersson

I slutet av maj kommer Jamtli att öppna sitt energiland, där den yngre publiken ska få lära sig var elströmmen kommer ifrån.

– Vad jag vet så finns det inget liknande i landet, säger projektledaren säger Magnus Eriksson på Jamtli.

Annons

När sommarsäsongen startar på Jamtli ska det nya energilandet stå klart. Det ska ligga ovanför Café slalom, vid vattendammarna, och här ska finnas vattenkraftverk, vindsnurra, solfångare och manuella kraftverk. Allt som kan leverera energi till de eldrivna leksaker som ska finnas i området. Så fort snön har försvunnit ska man sätta igång med att bygget av energilandet.

– Vi vill lära barnen hur energi kan produceras och vi vill också visa hur mycket energi som går åt exempelvis till vissa hushållsapparater. Därför ska det finna en tvättstuga i energilandet där det finns både tvättmaskin, spis och stereoanläggning som ska fungera när strömmen från de olika kraftverken levererar ström.

– I området ska det också finnas två stora staplar, en som visar hur mycket energi som kommer in och en som visar hur mycket energi som går åt.

Skulle exempelvis de eldrivna minigrävskoporna som också ska finnas i området sluta att fungera därför att strömmen tagit slut, då får någon vuxen börja hjälpa vindkraftverket med en vev, så att energin fylls på, så att barnen kan fortsätta att gräva. Annars finns det en cykel med generator som också går att använda som kraftverk.

– Här kan vi på ett pedagogiskt sätt lära både skolbarn och andra barnbesökare allt om energi och jag tror att det kan vara bra att åskådliggöra även för många vuxna hur energiförsörjningen fungerar, säger Magnus Eriksson. Nu tar många energin för självklar och lägger inte ner några större funderingar på var den kommer ifrån.

Förutom Jamtli Historieland är det Jämtkraft och länsstyrelsen som finanserar energilandet, som kommer att heta Sol, vind och vatten.

– Den här satsningen kommer att bli en given favorit bland Jamtlis attraktioner, säger Magnus Eriksson.

Annons