Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här produceras fjärrvärmen som håller kylan stången

/
 • Skiftbyte i kontrollrummet. Det ser lugnt ut men det har varit körigt under tisdagsförmiddagen. Den extra pannan på Frösön ville inte starta och bränsletillförseln till en av pannorna i Lugnvik strulade.
 • Dag Wiklund förklarar att Arctura fungerar som en reserv med varmvatten för fjärrvärmenätet.
 • Varje kallt dygn går åt cirka 70 långtradare med träbränsle för att hålla de båda pannorna ingång. Bränslelagret räcker i dagsläget cirka en och en halv månad framåt om det inte fylls på.
 • ”Vi går på maxkapacitet här just nu och därför har vi behövt koppla på           pannorna vid Minnesgärde”, säger Dag Wiklund. Foto: Henrik Flygare

Kölden håller länet i ett järngrepp och Jämtkrafts värmeproduktion går just nu för högtryck. För att hålla värmen i fjärrvärmenätet går enorma mängder av bränsle åt.

Annons

Gårdagen började hektiskt för personalen i kontrollrummet på Jämtkrafts kraftvärmeverk i Lugnvik. Den ihållande kylan har lett till att verket gått för högtryck på sistone men värmen har ändå inte riktigt räckt till.

– Ner till cirka minus 20 grader klarar vi av att leverera fjärrvärme till våra kunder härifrån. Men när det är kallare än så behöver vi köra igång fler pannor, berättar Dag Wiklund som är driftschef för Jämtkrafts fjärrvärmeanläggningar.

Problemet i går var att en av de extra pannorna, den på Frösön, inte ville starta under tisdagsmorgonen.

– Det gjorde att temperaturen hos en del kunder kröp ner till cirka 15 grader under morgonen men det ska vara åtgärdat nu, säger Dag Wiklund.

Jämtkrafts panna vid Minnesgärde fungerade som den skulle och kunde fylla på med varmt fjärrvärmevatten ut till Frösön. Gårdagens lägsta temperatur var just vid Minnesgärde där Jämtkrafts termometer visade minus 31 grader klockan 05.00 på morgonen. Och i takt med att kvicksilvret kryper lägre krävs en större värmeproduktion.

En del av de extra pannorna har olja som bränsle men det är en relativt liten andel olja som eldas säger Dag Wiklund.

– Vi ligger väldigt lågt när det gäller oljan. Ungefär 0,5 procent av den totala värmeproduktionen under ett år är olja. Det är egentligen optimalt, säger han och menar att det inte skulle vara ekonomiskt försvarbart att bygga ut kapaciteten av bioenergi med så låg oljeåtgång.

Den ihållande kylan har den senaste tiden krävt att stora mängder varmvatten pumpats ut i fjärrvärmenätet. Dag Wiklund kan inte påminna sig att det någon gång under 2000-talet varit så här kallt så pass länge.

Arctura, eller ”termosen” som den också kallas, är ytterligare en buffert i fjärrvärmenätet. Skulle det uppstå ett fel någonstans i värmeproduktionen så kan det heta vattnet i Arctura släppas ut och täcka upp under tiden som reparationerna pågår.

– Om en panna eller något annat går sönder så klarar Arctura av att leverera värme under en viss tid, säger Dag Wiklund.

Annons