Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har nästan all vårdpersonal utbildning på gymnasienivå

/

Andelen vårdpersonal i Östersund med gymnasieutbildning på området är högre än rikssnittet och Krokoms hemsida är dålig på att informera om äldrevård. Detta framkommer i en stor jämförande rapport från Sveriges kommuner och landsting

Annons
För andra året presenteras rapporten "Öppna jämförelser 2008 – Vård och omsorg om äldre" om äldrevården i Sveriges alla kommuner.
Den visar att det inte är i de kommuner där vården är dyrast som den upplevs som bäst.
– En generell slutsats som vi återigen kan dra är att det är svårt att se någon koppling mellan goda resultat och höga kostnader, säger Håkan Sörman, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.
I genomsnitt lades 57 personer per 1 000 invånare, 80 år och äldre, in på sjukhus på grund av fallskada. Genomsnittet var högre för kvinnor än män, 65 mot 43. I länet var det lägst i Åre med 45 personer per 1 000 invånare, och högst i Krokom där siffran var 75 personer.
Det har gjorts en sammanfattande bedömning av informationen om äldreomsorg som presenteras på kommunernas hemsida. Högsta betyg blir 77 medan man som lägst hamnar på nio. Krokom får jumboplats i länet med nio och Berg når endast 16, medan Östersund tar sig upp till 61 och Åre 56.
Tittar man på personalens kompetens så ligger Östersunds kommun rejält över rikssnittet på 76 procent. Det är hela 87 procent av vårdpersonalen som har vård- och omsorgsutbildning på gymnasienivå. Härjedalen är med 43 procent den kommun som har lägst andel gymnasieutbildad personal av länets kommuner.
När det gäller eftergymnasial utbildning förpersonalen så hamnar Ragunda högst i länet med hela 28 procent högskoleutbildade, tätt följt av Bräcke med 26 procent. Lägst i länet ligger där Krokom med elva procent vilket är under riksgenomsnittet på 16 procent.
Det är Sveriges kommuner och landsting som står bakom sammanställningen som i år är betydligt mer heltäckande än i fjol.
– Vi har hittat mer statistik och kunnat använda fler register i år. Det här är andra året som vi gör rapporten och gensvaret har varit väldigt positivt från kommunerna så målsättningen är att komma ut med en rapport varje år, säger Iréne Lindström som varit handläggare för rapporten.
Jämtland finns dock inte med i alla kategorier då deltagandet i många register är frivilligt.
Annons