Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här hamnar resterna efter julen

/
  • Innan jul byter många ut tv:n och vitvarorna. ”Jag har ingen aning om varför men så är det. Det har kommit in mycket sådan hit på slutet”, säger Göran Henriksson.Foto: henrik Flygare
  • De lampor som slängs på återvinningen i Östersunds kommun skickas till Norge. ”Där är de väldigt bra på att hitta nya användningsområden, till exempel till isolering men också till konstverk, säger Göran Henriksson.
  • Varje år hamnar 1,3 kilo elavfall per person i Sverige i fel tunna. Enligt branschorganisationen Avfall Sverige innebär det sammanlagt 12 000 ton sopor som kan innehålla farliga ämnen.  Lampor, lysrör, julgransbelysning, luciakronor och elljusstakar har sin plats på återvinningscentralen.

Trasig julgransbelysning, elljusstakar och luciakronor hamnar i bland på villovägar. Varje år slänger i snitt varje person 1,3 kilo elavfall på fel plats. Lika är det med granen. När den inte längre är grön och grann ska den slängas, men inte vart som helst.

Annons

Det är ganska lugnt på Östersunds återvinningscentral i Odenskog på måndagseftermiddagen när LT är på besök. Men en och annan släpvagn med skräp kör upp på rampen och en man kommer med en uttjänt utomhusbelysning.

– Det vi märker av i juletider är att många renoverar kök, tapetserar om och byter tv strax innan jul. Sådant har det lämnats in en hel del här, säger Göran Henriksson, renhållningsingenjör vid Östersunds kommun.

Det är bara att se sig omkring för att få det bekräftat. En container är fylld med kartonger, många är tv-kartonger. Ganska många tv-apparater, datorer, väldigt många kylskåp och andra vitvaror finns också där.

– Det kommer också in en hel del julbelysning. När människor ska till och sätta upp det så inser man att det är trasigt eller att man vill köpa nytt, säger Göran Henriksson.

Enligt Avfall Sverige, en branschorganisation inom avfallshantering och återvinning, sker en hel del slarv med trasig julgransbelysning och lampor från elljusstakar.

Sådant ska inte slängas i soppåsen utan på särskilt anvisad plats på återvinningsstationen eftersom de innehåller bly och kvicksilver.

Efter jul är det många som kommer det med julgranarna. Och det är det man ska göra berättar Göran Henriksson.

– Det händer att människor sågar isär dem i små bitar och lämnar i brännbart, men det är dumt. Det känns onödigt att vi måste skicka gamla granar till Sundsvall. Vi betalar för att skicka det dit.

Alternativet som är det bästa både för kommunen och miljön är att slänga den barriga gamla granen i en särskild container som finns på återvinningen.

– Den körs till kraftvärmeverket och granarna bränns där. Jämtkraft ställer också ut en container vid verket i Lugnvik där granar kan slängas, säger Göran Henriksson.

Sista chansen att rensa ut och göra sig av med skräp på återvinningen i Odenskog är på onsdag, sedan är det stängt till på måndag.

Annons