Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir det snö på ett nyrustat skidstadion

/
 • Med hjälp av både kommunala och EU-pengar har Östersunds skidstadion köpt in ett nytt automatiskt snötillverkningssystem med sex kanoner. Två av dem ska kunna hissas upp på sådana här stolpar.
 • Kommunen har tagit fram nya uppdaterade spårkartor inför årets skidsäsong.
 • ”Här kommer det att läggas ut konstsnö i slutet av oktober. Ungefär fem         lastbilar kommer att köra ut snön och vi beräknar att det tar cirka fem dagar att preparera 2,6 kilometer spår inne på stadion och upp runt Björnberget lagom till 1 november”, säger Bengt Eriksson. Foto: Ulrika Andersson
 • Just nu ser det ut som en byggarbetsplats inne på stadion. ”Vi hårdgör spåren. Det krävs för att vi ska kunna köra ut konstsnö med lastbilar eller traktorer”, säger Bengt Eriksson.
 • Kommunen har tagit fram nya uppdaterade spårkartor inför årets skidsäsong.

Lastbilar tömmer släp med grus och montörer står lite var stans och fixar. Just nu liknar Östersunds skidstadion en byggarbetsplats. Men om en månad kommer det ligga garanterad snö på 2,6 kilometer av skidspåren.

Annons

I år blir första året som Östersunds kommun garanterar preparerade skidspår från och med den första november. Och åkarna får betala en avgift på 40 kronor per dag för vuxna fram till mitten av december.

– Ja, det är ju den tråkiga biten att ta betalt. Men det behövs för det är ganska stora kostnader att lägga ut konstsnö, säger Joakim Halvarsson, enhetschef för fritidsförvaltningen och Bengt Eriksson, spåransvarig på området.

Ungefär fyra personer jobbar året om på stadion och med kommunens spår tillsammans med sex extra resurser. Och just nu pågår de sista markförberedelserna. Det har grävts och lastbil efter lastbil har tömt grus över stora delar av stadion.

– Vi hårdgör spåren. Det krävs för att vi ska kunna köra ut snön med lastbilar eller traktorer, säger Bengt Eriksson.

– Nackdelen är att det inte blir så snyggt här, men nästa år ska det läggas ut matjord och snyggas till, säger han.

Några hundra meter bort ligger cirka 40 000 kubikmeter konstsnö och väntar för ändamålet under flis och presenning.

– Det behövs cirka 7 000 kubikmeter för de 2,5 kilometerna spår som öppnar till första november. Sen går det åt en hel del till världscupspremiären i skidskytte, säger Joakim Halvarsson.

Vid sidan av det sker även en teknisk upprustning. Ett sprillans nytt snötillverkningssystem är installerat, med sex automatiska snökanoner.

– De kommer kunna starta och slå av sig själv beroende på inställningar och temperatur. Det vi behöver göra är att flytta dem, säger Bengt Eriksson.

Bara tillräcklig kyla kommer i november, så kommer de gå för fullt.

– Mellan 10 och 15 grader minus – det är kanon! säger Bengt.

Även utanför stadion fixas det under året. Lamporna i elljusslingorna har bytts ut och de har gått och röjt undan sly i spåren. Allt för att natursnön ska kunna lägga sig perfekt i väntan på preparering.

Annons