Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Storsjöns skitigaste badvatten

/
  • Miljöinspektör Håkan Genbäck använder en slags håv för att ta upp vattnet.
  • Vattenproverna från mätningarna vid Minnesgärde märks. Den ena mätplatsen vid platsen ligger precis vid järnvägsövergången till Tjalmargatan. Här finns ett rör som leder ut dagvatten och spillvatten från delar av Östersund.
  • Vattnet är för grunt nere i dagvattenröret för att Håkan Genbäck ska kunna få upp vattnet med sin specialhåv. I stället får han klättra ned i brunnen och hämta upp vatten i en flaska för hand.

Vattnet i Storsjön är svinkallt just nu – drygt 15 grader. På några badplatser är vattnet dessutom lortigt. Det visar kommunens nytagna prover.

Annons

Kommunen testar varje år kvaliteten på vattnet vid populära badplatser runt Storsjön.

Prover togs i början av juli och analyserades sedan på Hjortens labb i Östersund.

Analysen av proverna visade att vattnet vid de två provtagningsplatser som finns vid Minnesgärde var ”tjänligt med anmärkning”.

Det innebär att nivåerna av e-coli och enterokocker ligger över det riktvärde på 100 bakteriegrupper/100 milliliter som tagits fram.

Vid den ena mätplatsen i Minnesgärde var det e-colinivån som var för hög – 160. På det andra mätstället så var det enterokockerna som ”spökade” – 105.

Nu följer kommunens miljöinspektör Håkan Genbäck upp med att ta nya prover i Minnesgärde. Han mäter samtidigt temperaturen vid olika platser – och det är kallt.

Riktigt kallt.

Håkan Genbäcks mätningar visar att vattnet i Storsjön just nu har en temperatur på dryga 15 grader. Dagvattnet som rinner ner från avloppsbrunnar runt om i Östersund är ännu kallare – strax över 11 grader.

Vattnet vid Minnesgärde ska normalt vara av bra kvalitet berättar Håkan Genbäck. Då var det värre förr.

– Det var ett större problem för tio år sedan ungefär. Sedan dess har avloppsanläggningen byggts om för flera miljoner. Nu är vi oroliga för att samma problem återkommit. Att det svämmar över till dagvattnet, säger han.

Tjänligt men med anmärkning. Vad innebär det?

– Det är en varningssignal kan man säga. Om det vore ett officiellt bad hade det inte accepterats.

Att det är kallt i Storsjön gör inte att mängden bakterier minskar förklarar Håkan Genbäck.

– Tvärtom mot vad många tror så är inte kallt badvatten någon garant för rent badvatten. I stället så överlever bakterierna längre i kallt vatten, säger han.

Om du själv skulle bada i Storsjön var skulle du göra det?

– Borta vid Verkön och Norderön finns det renaste vattnet. Så det skulle vara där.

Annons