Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de farliga vägarna under sportlovet

/

Sportloven löser av varandra, till veckan är det Stockholms tur och veckan efter Norrland. Det innebär ett ökat tryck på trafiken till den svenska fjällvärden. Dessutom inleder Tjejvasan Vasaloppsveckan och människor från när och fjärran reser till Dalarna.

Annons

– Turisttrafiken har ökat och under högsäsong är det tio gånger mer trafik på vissa vägar som leder till fjällen, säger Lennart Helsing, Vägverket region Mitt.

Trafikmätningar visar att trafiken på E14 i Jämtlands län ökat med 31 procent och trafiken på riksväg 84 med 24 procent. Ökningen har skett mellan 1994 och 2006, några färskare siffror finns inte för dessa vägar.

Motsvarande mätning på riksväg 71 i Dalarnas län visar en ökning på 18 procent.

– Men om man till exempel tittar på gästnätter i fjällvärlden så vet vi att antalet turister ökar, och då är det lätt att dra slutsatsen att trafikmängden också ökar, säger Lennart Helsing.

Det har dessutom skett utbyggnader och investeringar på de olika fjälldestinationerna.

Många av fjällvägarna är inte dimensionerade för den trafikmängd högsäsongen bidrar till, berättar Lennart Helsing. Men det är inte bara mer resurser till vägarna som är lösningen menar han.

– Vi ska också se till de miljömässigt bästa. Vi försöker till exempel också att hitta lösningar på hur man som fjällturist ska slippa ta med sig så mycket grejer att man måste ta bilen till fjällen, säger Lennart Helsing.

Rent vägmässiga åtgärder som förbättrat situationen, för till exempel Stockholmsbor som har lov den här veckan, är omgörningen av förbifart Uppsala och Tönnebro.

– Det har betytt mycket för turisttrafiken, säger Stefan Karlsson, strategisk samhällsplanerare Vägverket region Mitt.

I den länstrafikplan som snart ska klubbas finns också en del åtgärder prioriterade berättar han.

– Till exempel upprustning av länsväg 84 från Hudiksvall i Hälsingland via Älvros, Hede till Funäsdalen, Härjedalen, finns med där, säger Stefan Karlsson.

En satsning på mitträcke på E14, mellan Krokom och Lugnvik, ska göras i år, med trolig start i sommar.

– Det är framförallt en trafiksäkerhetsåtgärd men det håller också upp hastigheten, säger Stefan Karlsson.

Karta: Kjell Nilsson-Mäki

Mer läsning

Annons