Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är arbetsmiljön inget problem

/
  • Kvinnokliniken på Östersunds sjukhus har inte de problem med arbetsmiljön som många andra avdelningar har. En stor anledning till det är att personalen roterar mellan avdelningarna och samarbetar bra. Birgitta Ericsson, Monica Eriksson-Lindberg, Lena Bäck och Nathalie Bylander stortrivs på arbetet.
  • Irene Hoglert är en av två chefer på kvinnokliniken. Hon hyllar sin personal och tycker att rotationssystemet fungerar bra.

Kvinnokliniken på Östersunds sjukhus har sällan problem med att få till bemanningen. Lösningen är att låta personalen rotera.

– Jag tycker att det är bra, man blir bred som barnmorska, säger Lena Bäck.

Annons

Arbetsmiljön på sjukhuset har varit omskriven länge för att det är stora problem med bemanning på många avdelningar. LT har träffat flera personer som inte längre orkar med situationen på arbetet.

På kvinnokliniken är situationen den motsatta.

– I det stora hela trivs vi väldigt bra och är väldigt nöjda med det arbete vi gör, säger barnmorskan Monica Eriksson-Lindberg.

Nyckeln till att det fungerar bra på kliniken är ett rotationssystem. En anställd på kvinnoklinken får rotera och arbeta på exempelvis både förlossning och bb. Är det högre tryck på en avdelning kan man be kollegor komma in från en avdelning där det är lite lugnare.

– Man ser saker i olika vinklar. Det är en trygghet för dem som kommer hit och ska få barn och det är en trygghet för dem som läggs in på gynekologen. Där det är mest tryck kan vi gå. Det är stimulerande som personal också, säger Lena Bäck.

– När jag möter mammor på BB ser jag mycket mer brett vad de har varit med om och jag kan förbereda på ett annat sätt, säger Monica Eriksson-Lindberg.

Det föds ungefär 1300 barn på Östersunds sjukhus varje år och sommaren är den mest intensiva perioden på förlossning och bb. Den här sommaren beskriver personalen som en av de bästa på länge.

– Vi som har jobbat många somrar känner att den här har funkat bättre, just för att vi har varit så samspelta, säger Lena Bäck.

Irene Hoglert, en av två klinikchefer, är nöjd med hur verksamheten fungerar och ser rotationssystemet som en stor fördel.

– Det roliga tror jag är att du får använda hela din kompetens. På många stora sjukhus jobbar du antingen på gynekologavdelningen, bb eller förlossning. Här är det en trygghet att veta att man kan be någon fler komma in om det behövs. Vi har bra personal som jobbar, det vill jag verkligen framhäva, det är hög kompetens hos alla, säger hon.

Kvinnokliniken på Östersunds sjukhus har haft sitt rotationssystem sedan början av 2000-talet.

Annons