Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Blixt vågade satsa – blev stor på olja i USA

/
  • ”I Texas känner alla till oljebranschen. Det är inte så exotiskt som många svenskar kan tro”, säger Hans Blixt.
  • Hans Blixt är VD för oljeföretaget Ginger Oil. ”95 procent av vår verksamhet är olja, resten är naturgas. Vi borrar bara efter fyndigheter som anses ganska små”, säger han under ett kort sommarbesök hos systern Ingrid på Frösön. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Om Texas är oljans förlovade land så är Houston dess huvudstad. Där har Hans Blixt varit bosatt sedan mitten av 1970-talet när han fick sitt första arbete inom olje- branschen. I dag är han VD för Ginger Oil Company – en äkta oljemagnat om man så vill.

Annons

För många, åtminstone i de äldre generationerna, leder ord som ”Texas” och ”olja” säkerligen tankarna till tv-serien Dallas som följdes av miljontals svenskar på 1980-talet.

Hans Blixt kan intyga att verkligheten är ganska långt ifrån sagan i det här fallet.

– Den serien säger ingenting om verkligheten. För svenskar är olja något unikt och exotiskt. Åker du däremot till Texas finns det oljeriggar överallt, det är så vardagen ser ut. Den glamourösa biten med JR-typer träffar du knappast på, säger Hans Blixt, VD för Ginger Oil, under ett kort sommarbesök i sin födelsestad Östersund.

Och Mister Blixt borde veta efter mer än 30 års arbete i oljebranschen.

Efter realskoleexamen i Hammerdal och studier vid Linköpings Tekniska Högskola hamnade han 1975 i USA och Texas.

Efter anställningar hos en rad oljebolag valde Hans att tillsammans med kollegan Don Neville att starta eget i mitten av 1990-talet. 1997 föddes hans nuvarande företag Ginger Oil.

– Don är geolog och jag är ingenjör, då täcker man in de discipliner som behövs i vår bransch, säger han.

Affärsidén är ganska enkel:

– Vi är ett rent explorationsföretag; vi får en karta, borrar efter olja eller gas och tar upp den om källan är lyckosam. När det är dags att raffinera oljan är vi sedan länge ute ur bilden, berättar Hans Blixt.

– Huvudsakligen borrar vi i Arkansas, men har lite arbete i Texas och Louisiana också. I Arkansas togs de stora källorna redan på 1960-talet, därför har giganter som Exxon och Shell inte längre något intresse av att borra nytt där.

– Jättarna bryr sig bara om fyndigheter som är riktigt stora, medan våra källor är i en storlek av 100 miljoner fat eller mindre.

Även om Ginger Oil är en av de mindre aktörerna på marknaden så är olja fortfarande ”big business” – i en disciplin där det endast i Houston beräknas finnas cirka 5 000 företag som sysslar med olja och gas krävs det onekligen skinn på näsan för att slå sig fram.

– Det är en tuff bransch och vassa armbågar är bra att ha, men framförallt handlar det om att knyta viktiga kontakter.

– Vi har arbetat upp ett rykte kring oss om att vara rekorderliga, och har inte bränt några broar. Tack vare det ryktet kan jag välja mina partners. De vet att jag betalar mina skulder - skulle däremot du åka dit är det ingen som vet vem du är och då skulle du heller inte få några kontrakt, slår Hans Blixt fast.

Hur påverkar finanskrisen affärerna?

– Jag brukar säga att dåliga tider är goda tider. Även fast oljepriset rasat under det senaste året har vi låga kostnader och kan fortfarande göra vinster.

– Dessutom blir riggarna billigare och den personal som stannar kvar är den allra bästa. Men fick jag välja skulle jag föredra ett stabilt oljepris, oavsett om det är på en hög eller lägre nivå, det skapar lugn och säkerhet.

Men allvarligt talat: oljepriset svajar och experter talar om ”Peak Oil” – hur ser framtiden för oljeindustrin egentligen ut?

– Jag tror redan att vi nått produktionstoppen för olja. På kort sikt tror jag att vi kommer ha ett oljepris på mellan 70 och 100 US-dollar per fat, men på lång sikt räcker inte det. Med en kris som stoppar flödet från Gulf-staterna tror jag att priset sticker upp i 300 dollar på en gång.

Det att jämföra med dagens råoljepris på 70 dollar per fat.

– Det är skrämmande hur priset kommer att gå upp i framtiden. För vår del blir tillgången till nya oljeriggar svår med höga priser och vi kommer troligtvis välja att skriva längre kontrakt på varje rigg, något vi inte gör i dag.

Den amerikanska oljelobbyn är stark och har hittills motarbetat alternativa lösningar på drivmedelsfrågan. Hur ser du på det?

– 70 procent av all olja går till transport. Därför brukar jag säga att jag är i transportbranschen, ej i oljebranschen. Ser man det så har vi en skyldighet att tänka på nya lösningar.

– Jag tror till exempel att det är ett måste att utveckla el- och hybridbilar. Ska man vara realistisk så kan inte alla SUV:ar och andra bränsleslukande monster som man ser på vägarna i USA finnas kvar. Det går bara inte, säger Hans Blixt.

Men på väg mot en annorlunda framtid fortsätter dagens affärer. Den här veckan har resultaten från en ny borrning efter naturgas i Michigan trillat in i Hans Blixts dator.

– När jag började arbeta var man tvungen att vara på plats för att kunna följa arbetet. Nu sitter jag framför datorn i Sverige och kan se alla siffror från borrningen ticka in på skärmen i realtid.

– Enkelt, men fortfarande väldigt spännande, säger Hans Blixt – en jämtländsk oljemagnat.

Fotnot: Peak oil är den tidpunkt då den maximala råoljeproduktionen uppnås, därefter kommer produktionen att minska tills den hanterbara råoljan helt tagit slut. Om denna tidpunkt inträffat eller fortfarande ligger framför oss är omtvistat.

Mer läsning

Annons