Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlade med släkten – undanhöll 1,2 miljoner

Ekonomin i mannens jordbruksrörelse svajjade rejält. Men för att i möjligaste mån undvika konkurs sålde och köpte han redskap och fastighet via sina närstående – och undanhöll därmed 1,2 miljoner.

Annons

Det är åklagarens uppfattning i det åtal där en man i länet misstänks för försvårande av konkurs, alternativt oredlighet mot borgenär.

Det var när mannens enskilda firma, i vilken han bedrev mjölkproduktion, försattes i konkurs som misstankarna om ekonomisk brottslighet tog fart.

När konkursförvaltaren började gräva i firmans ekonomi upptäcktes oegentligheter som ledde till en polisanmälan.

Några månader innan mannens firma gick i konkurs hade han avslutat sin verksamhet och sålt samtliga kor och jordbruksinventarier för närmare 1,2 miljoner kronor.

Men inte på något sätt kunde mannen berätta för konkursförvaltaren var de 1,2 miljonerna tagit vägen – och varför de inte använts till att återbetala de skulder firman hade.

Mannen hävdade då att han inte visste var pengarna tagit vägen. Han kunde inte visa på någon redovisning eftersom han var sjuk, menade han.

När brottsmisstankarna börjat utredas har polisen funnit att mannen bland annat:

Undanhållit kring en halv miljon kronor, för de djur och jordbruksinventarier han tjänade när han avvecklade rörelsen.

Köpt en bil via en bulvan för 156 000 kronor.

Först köpt och sedan sålt tillbaka en traktor på Blocket för cirka 240 000 kronor i dotterns namn, genom att hela tiden använda hennes kontaktuppgifter och bankkonto.

Genom bulvanköp sett till att hans själv inte stått som ägare på en fastighet.

När köpet av traktorn genomfördes uppger mannen att han hittade 200 000 i en cigarrask i en skrivbordslåda. Pengarna uppger han att han sparat till sin dotter, men i stället fick han för sig att köpa en mindre traktor på en annons på Blocket.

Pengarna sattes in på dotterns konto, och hon fick personligen gå och hämta ut dem på banken och ge dem till pappan.

Dottern å sin sida känner inte till att pappan sparat några pengar till henne. Hon medger att han använde hennes bankonto för ett traktorköp, men i övrigt förnekar hon inblandning.

I polisförhör uppger en yngre man som sålde traktorn till mannen att han uppmanades skriva kvitto på mannens dotter, eftersom han sa att han själv inte fick köpa något på grund av konkurs.

Mannen nekar dock till alla brottsanklagelser. I polisförhör förklarar han att det inte var avsiktligen han undanhöll de 1,2 miljonerna och bokföringshandlingarna.

Förklaringen det hela menar han är att han redan i slutet på 1990-talet började blir sjuk. Därefter förvärrades sjukdomen, han sjukskrevs, sjukpensionerades några år senare och under en lång period var han så dålig att han låg inne för vård.

Under den här perioden sköttes gården av de anställda, som han hävdar misskötte rörelsen. Det gjorde att han ville straffa de anställda genom att avveckla jordbruket. Men då rörelsens djur, inventarier och redskap såldes av, var så sjuk att han inte minns hur allt gick till, var pengarna tog vägen eller var kvitton hamnade.

Annons