Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill göra Östersund till ett vinterns Båstad

/

- Östersund kan bli vinterns motsvarighet till Båstad.
Skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson har mejslat ut sin slogan inför satsningen att etablera Östersund som permanent världscuport.
- Beslut om detta tas i mars i samband med VM i Sydkorea.

Annons
Björn Eriksson är en entusiastisk man.
Han glöder och lyser över vad som skett i Östersund de senaste två åren.
Det hyllade VM-arrangemanget.
De övertygande starkt genomförda världscuptävlingarna den här veckan.
- Den officiella utvärderingen från IBU (det internationella förbundet) från de här tävlingarna är inte klar, men av samtal med delegaterna så vet jag att vi kommer att få ett mycket högt betyg, säger Björn, och tillägger:
- Vi är och kommer att vara rankade som en av de tre bästa arrangörerna på touren.
Angående förhoppningen att Östersund permanentas som världscuport för de kommande fyra åren har Björn en viktig brasklapp:
- Östersund som ställt upp hela vägen så här långt måste tillsammans med länsstyrelse och näringsliv bjuda till ännu mera.
- Att bibehålla standarden räcker inte. Så många orter och länder trycker på så att förbättringar/investeringar ständigt måste göras för att inte halka efter.
Björn utvidgar till kommun och länsgränser när han säger:
- Vi vill genomföra detta i ett gemensamt koncept med Torsby och Idre som också är starka arrangörer. Östersund ska dock vara den bärande delen,världscuporten, i ett sådant samarbete.
Eriksson för också ett resonemang om att ett intimare samarbete mellan Åre och Östersund i arrangörsfrågor bör etableras och hoppas att bollen sätts rejälare i rullning när det gäller Östersunds chanser att få arrangera världscup i längdskidor.
- Tillsammans med alla stora arrangemang, draghunds-VM ska inte glömmas, går det absolut att lansera Östersund med omnejd som vinterns Båstad. Mycket hänger på näringslivet och dess förmåga att skapa events runt tävlingarna.
Som alltid landar vi till sist i ett resonemang om pengar.
Ytterligare satsning på världscup i Östersund - här går det att få ytterligare EU-stöd menar han - måste innebära ett ökat ansvarstagande och risktagande från kommun och näringsliv, är Erikssons bestämda åsikt.
- För ett litet förbund som vårt, hela vår budget omsluter endast 12 miljoner kronor, så skulle en miljonförlust på ett arrangemang vara förödande.
Vilka står risken nu?
- Vi till stor del.
Utfallet denna gång?
- Vi vet ju inte säkert ännu. Budgeten var beräknad till 22 000 betalande åskådare totalt och troligtvis har vi nått och överskridit den gränsen.
Vinsten efter förra årets VM?
- Inte mer än två och en halv miljon i reda pengar. Oändligt mycket större om vi skulle räkna på vad näringslivet drog in, vad kommunen och landsändan fick ut i form av marknadsföring och liknande variabler.
Svenskt skidskytte som sport och Östersund som arraangörsort har nått långt på den väg som det slogs in på för några år sedan.
Ett stabilt landslag har byggts upp.
Östersund har fått arrangera VM.
Östersund utses troligen till permanent världscuport.
Nu får vi se om det blir festande som i Båstad och om det kanske går att lugga Falun på en världscuptävling i längd, eller om Sverige till och med kan få två s®dana arrangemang.
Annons