Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han säljer tomter – och satsar på djur

/
  • – Vi behöver renovera gården och i stället för att gå till banken säljer vi av lite mark, säger Niklas Persson, som tillsammans med frun Camilla driver Brunkulla gård. Det innebär att det om lite drygt ett år kan stå 15 villor på höjden ovanför vägen i Fannbyn om allt går enligt planerna. Foto: Ulrika Andersson

Niklas och Camilla Persson Landgren vill utveckla sin lantgård i Fannbyn. I stället för att gå till banken och be om pengar säljer de av en del mark. Det innebär att det kan byggas 15 nya villor i Fannbyn.

Annons

Brunkulla gård i Fannbyn har varit i Niklas släkts ägo ända sedan 1500-talet. I dag driver Niklas och Camilla en ekologisk bondgård med ett 50-tal mjölkkor. Dessutom har de sedan flera år tillbaka ett pensionat med konferensverksamhet.

– Vi har gjort mycket med gården redan, men det är mer som behöver renoveras, säger Niklas.

Ladugården är sedan 1967 och den är inte lika ljus och har samma takhöjd som moderna ladugårdar. Den bästa satsningen är att bygga en helt ny.

I framtidsplanen ingår också att sluta med mjölkproduktion och övergå helt till köttdjur. En gårdsbutik som säljer egenproducerat finns även med i planerna.

Och ännu längre fram i tankebanorna finns även en förhoppning att kunna bygga en biogasanläggning, som genererar ström till grannskapet.

Men för att göra investeringar krävs pengar.

– Och i stället för att gå till banken styckar vi av mark till villatomter.

Niklas har pratat med grannarna i området och de har hittills ställt sig positiva till planerna, som innebär ett område på 3–4 hektar med villor i samma stil som ett område som byggts ute vid Sommarhagen på Frösön.

– Jörgen Grönvik, som ritade de villorna, är uppväxt här i byn och jag tog kontakt med honom, så han har ritat ett förslag med 15 villor.

Niklas tror starkt på projektet och plöjer själv ner kostnaderna för markberedning och exploatering. Sedan krävs en större finansiär som tar sig an projektet.

– Men jag tror de mörka tider som varit under det senaste året är på väg bort, säger han.

Sedan Vallsundsbron stod klar för tio år sedan har dessutom allt fler valt att flytta till området.

– Det är lagom avstånd till stan och man ser hela fjällvärlden, säger Niklas och sveper med handen över landskapet som visar både Oviksfjällen, Skutan, Skäckerfjällen och Offerdalsfjällen.

Niklas och Camilla har sålt av några tomter tidigare, närmare gården.

– Det är väldigt roligt att kunna göra det för det utvecklar ju landsbygden. Vi har fått jättebra grannar, bland annat har vi fått en snickare i byn, säger han.

Östersunds kommun har också ställt sig positiva till projektet och det administrativa arbetet kring alltihop har kommit igång.

– Om allt går utan problem kan de första husen börja byggas nästa sommar och stå färdiga till nästa höst, säger Niklas.

Mer läsning

Annons