Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fick mailen kapad – användes till tiggarbrev

/
  • ”Det känns väldigt kränkande”, säger Kick Leijnse som fick sin mailbox kapad. Han och är allra mest upprörd över att han inte längre kommer åt gamla mail från nära och kära samt en rad adressuppgifter till organisationer och verksamheter han har kontakt med.

Kick Leijnses hotmailadress blev kapad, Kick kunde inte längre logga in på kontot, och till alla kontakter i adressboken skickades ett tiggarmail ut.

– Jag känner mig riktigt kränkt, säger han.

Annons

Han är själv nästan lite förvånad över hur kränkt han känner sig. Som politiskt aktiv vänsterpartist sedan flera år tillbaka tycker han att han är van vid mycket.

Men för några dagar sedan kom någon över mailkonto på internet och kunde därifrån skicka ut tiggarbrev till alla i hans adressbok och be om pengar i hans namn. Själva tiggarbrevet var ganska lätt att snabbt genomskåda att det var en bluff.

– Det flesta som fick mailet har förstått att det inte var jag som skrev det. Det var ganska dålig svenska i brevet. Men en del har ju undrat ändå.

Det som gör honom mest upprörd är det faktum att all hans personliga korrespondens med nära och kära, mail som han sparat från dem, nu inte finns tillgängliga.

Dessutom har han tappat en rad adresser till olika organisationer och verksamheter som han har haft kontakt främst i sitt politiska engagemang. Och dessa adresser kommer ta tid att bygga upp igen.

Kick han precis skicka ut ett mail till alla som fanns i adressboken om att tiggarbrevet, som kom från hans adress inte var från honom, utan från någon som kapat adressen. Sen tog det cirka tio minuter, så kunde han inte längre logga in på sitt eget mailkonto.

– Jag hade inte trott att jag skulle känna det så kränkande, men det känns för djävligt, säger han.

Nu har han fått skaffa ett nytt mailkonto och han får successivt bygga upp adressboken igen. Och nu väljer han ett mer avancerat lösenord till kontot.

– Jag hade ganska låg säkerhet på det förra, säger han och menar att det kan ha underlättat kapningen.

– Jag märkte den sista veckan att jag fick förnya inloggningen flera gånger, eftersom det hade gjorts flera försök som misslyckats. Men jag tänkte inte på att ändra mina uppgifter då.

Mer läsning

Annons