Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halvvägshuset har fått sin första inneboende

/
  • ”Peter”, 22 år, från länet blev den första inneboende i det nyöppnade halvvägs  huset på Frösön. Foto: Jan AnderssonReino Andersson är verksamhetschef och Birgith Andersson är ordförande för den ekonomiska förening som driver halvvägshuset.Foto: Jan Andersson

I onsdags var det dags för halvvägshuset på Frösön att få sin första inneboende.

Annons

Huset, som ska ge kriminella och missbrukare en ny chans i samhället har haft en osäker framtid då kommunens socialnämnd helt plötsligt beslutade om att inte ge verksamheten sitt stöd. Men nu har nämnden alltså gjort en helomvändning och nu kommer kommunen att ha två placeringar i huset.

– Det känns enormt skönt att vi äntligen är i gång, säger verksamhetschefen Reino Andersson. Det har varit en tuff tid fram till nu eftersom vi inte visste om allt det jobb vi lagt ner var förgäves eller inte.

Det blev Peter, 22 år från länet, som fick inviga verksamheten. LT träffade honom i går sedan att han tillbringat sin första natt i halvvägshuset.

– Jag har verkligen kämpat för att få komma hit, säger Peter, som i verkligheten heter något annat.

Han ska bo i huset i tre månader och sedan får han se om det blir en förlängning.

– Det här blir en chans för mig att sluta med missbruk och kriminalitet.

Peter berättar att han hade en någorlunda normal uppväxt.

– Visserligen skilde mina föräldrar sig när jag var i fyraårsåldern, men jag levde tryggt hos bägge två efter det.

När Peter kom upp i tonåren började han strula till det för sig och när han var 15 så missbrukade han både sprit och cannabis.

Vid 17 års ålder hamnade han på missbrukshem i Tåsjö och där blev han ett år. När han kom ut igen flyttade Peter till Västernorrland och började jobba och framtiden såg ljus ut.

– Men jag fick ett återfall efter ett halvår, började missbruka igen och nu började även min kriminella bana med stölder och cannabisförsäljning. Nu var jag riktigt fast i skiten, säger han.

Men trots Peters kriminalitet har han aldrig suttit i fängelse utan han har fått samhällstjänst som straff. Även nu när han bor i halvvägshuset ska han ut på samhällstjänst två dagar i veckan.

– Hade jag inte fått chansen att komma hit så är jag säker på att missbruket hade fortsatt och blivit värre, säger han.

Nu har Peter fått skriva på ett kontrakt där han förbinder sig att vara helt drogfri under vistelsen på Frösön. Skulle han bryta det löftet åker han ut direkt.

Drogfriheten är ett måste för att kunna driva verksamheten på ett tryggt sätt, säger Reino Andersson.

Halvvägshuset har åtta platser och fem anställda ska jobba där i skift. Det innebär att huset aldrig är tomt på personal. Från början är det bara manliga gäster som får komma, men så småningom ska man även ta emot kvinnliga inneboenden. Alla sysslor i huset som matlagning och städning ska de anställda tillsammans med gästerna stå för.

När Peter så småningom flyttar ut från halvvägshuset har han en het önskan.

– Det är att få en egen lägenhet. Det är verkligen något att kämpa för.

Reino Andersson säger att halvvägshuset kommer att fortsätta ha kontakt med sina inneboende, även sedan de flyttat därifrån.

Mer läsning

Annons