Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där …

/

… Britt Mari Häggbom, svampkonsulent med koll på tillgången av kantareller.

Annons

Hur ser tillgången på kantarellerna ut i år?

– Jag är faktiskt helt överraskad. För två veckor sedan plockade jag två kilo kantareller och i går när jag var ute plockade jag ett halvt kilo. Det är riktigt rikligt med kantareller i år.

Är kantarellerna tidiga i år?

– Jag har aldrig hittat så mycket kantareller så tidigt förut. All svamp har kommit tidigt i år och kantarellen har kommit riktigt tidigt. Förra året växte det inga större mängder. Den senaste gången jag tror att kantarellerna dykt upp så snabbt var 1999, och då plockade jag kantareller redan den 13 juli.

Vad är det som har gjort att kantarellerna kommit tidigt i år?

– Vädret har varit perfekt med sol, regn, sol och regn. Det gäller att det inte blir någon längre torkperiod , d å stannar kantarellerna i växten. För att kantarellerna ska växa behövs en regnig försommar och lite värme efter det.

Var hittar man mest kantareller i länet anser du?

– Kantarellen växer mycket lokalt. De kan växa mycket på ett ställe och en bit bort kan det knappt ha kommit upp några svampar alls. Kantarellen växer gärna i högt gräs bland fjällbjörkar. De trivs bra i kalkmarker, vid Åreskutan är det till exempel gynnsamt. Men även kring Rundhögen, Arodalen, Mittådalen och Ljungdalen finns det mycket svamp.

Hur tillagar du helst kantarellen?

– Enkelt är bäst. Jag kokar upp kantarellerna med lite vatten i en kastrull och låter vattnet puttra bort. Sedan häller jag på grädde och en tesked lök, som lyfter fram smakämnena. Sedan låter jag kantarellerna puttra i grädden i minst 40 minuter. Jag äter gärna kantarellerna med viltkött till.

Mer läsning

Annons