Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasielinjer med få sökande ställs in

Flera gymnasieprogram uteblir inför höst- terminen 2010. Det beslutade de styrande inom Jämtlands gymnasium igår. Men det står också klart att 60 tjänster tryggas när ytterligare besparingar uteblir.

Annons

Antalet förstahandssökande till flera gymnasieprogram inom Jämtlands gymnasium har varit lågt. Därför beslutade förbundets direktion i går att ställa in flera program. Bland annat uteblir det estetiska programmets inriktning dans och teater. Hantverksprogrammets inriktning mot inredningssnickare ställs också in liksom anläggning på byggprogrammet och kranförare i Bräcke. Även industriprogrammet i Bispgården uteblir.

Glädjeämne i sammanhanget är att det estetiska programmets inriktning mot vinterakrobatik blir kvar efter hotet att även den skulle ställas in. Tio personer har sökt just vinterakrobatik men flera av de program som nu ställs in har inte haft en enda sökande i första hand.

Gymnasieförbundets ordförande, Mona Modin Tjulin (S), säger att det inte är särskilt roligt att lägga ner program och inriktningar men att det tyvärr är nödvändigt.

– Vi vill förstås att ungdomarna ska få gå den utbildning de har valt i första hand men samtidigt är det jättedyrt att ha tomma platser.

De styrande inom Jämtlands gymnasium beslutade i går att minska höstens gymnasieintag med totalt 126 platser.

Samtidigt som program får ställas in så står det klart att de ytterligare sparkrav som gymnasieförbundets ägarkommuner tidigare aviserat uteblir.

– Det gör ju att vi nu har bättre förutsättningar att behålla ett brett utbud när det gäller utbildningarna. Och att vi kan behålla mer personal, säger Mona Modin Tjulin.

Att det inte blev några ytterligare besparingar innebär att ett 30-tal tjänster försvinner inom Jämtlands gymnasium nästa år medan siffran annars skulle legat på ungefär 100 tjänster. I år kommer cirka 55 tjänster att tas bort från Jämtlands gymnasium.

Mer läsning

Annons