Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiechefen: Visst kan kontakten bli bättre

/
  • ”Vårt uppdrag är egentligen inte att färdigutbilda våra elever för yrkeslivet som det ser ut i dag”, säger Mikael Cederberg, chef för Jämtlands gymnasieförbund.Foto: Lasse Ljungmark

– Visst kan gymnasieskolan bli bättre. Kontakten mellan gymnasieskolan och företagen kan bli bättre än vad de är i dag, säger Mikael Cederberg, chef för Jämtlands gymnasieförbund.

Annons

Mikael Cederberg tar kritiken mot gymnasieutbildningarna och den bristande kompetensen bland studenterna med jämnmod. Han erkänner att skolorna kan bli duktigare på att söka samarbeten med företag, men att det egentligen inte ligger på gymnasieskolans uppgift att skicka ut klara och yrkeskunniga ungdomar i arbetslivet.

– Vårt uppdrag är egentligen inte att färdigutbilda våra elever för yrkeslivet som det ser ut i dag.

Men den nya gymnasieskolan, som träder i kraft 2011, kommer att ge den möjligheten, säger Cederberg:

– Då kommer det att läggas in flera hundra poäng mer i yrkesutbildningarna än vad vi har i dag. Det kommer att bli en tydlig uppdelning mellan teoretiska- och yrkesförberedande utbildningar.

Det innebär också att yrkeseleverna inte får någon ingen högskolebehörighet när de tar studenten. Fordonseleverna kommer exempelvis att tvingas läsa in både svenska och engelska för att kunna plugga vidare på högskolor och universitet.

Frågan är hur Mikael Cederberg reagerar på företagens och Svenskt näringslivs kritik mot gymnasieskolan och studenternas, generellt sett, allt sämre kompetens.

– Nja, å andra sidan visar undersökningar att svenska elever klarar sig bra internationellt, så bilden är inte entydig.

Samtidigt påpekar Cederberg att det är grundskolan som ska stå för baskunskaperna.

Och hur tycker du att niornas kunskap ser ut?

– Det vill jag inte uttala mig om. I Jämtland har vi i och för sig bättre siffror än i övriga landet; både från grundskolan och gymnasieskolan.

Lisbeth Godin Jonasson säger till LT att företag ofta ser att de utrustningar som yrkeselever får utbildning i inte håller måttet.

– Vi kommer aldrig att ha råd att hänga med i den utvecklingen utan får satsa på längre praktik ute på företagen som har de resurserna, säger Mikael Cederberg

Mer läsning

Annons