Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gudrun: Jag vill ha hjälp med behandlingen

/
  • Gudrun Thurhagen från Östersund drabbades av polio som 14-åring, därefter följde en tuff period i hennes liv.                  Nu vill hon ha hjälp med behandlingen från landstinget så att vardagen kan bli lite lättare. Foto: Ulrika Andersson

– Postpolio är en utdöende sjukdom så ingen vill satsa på oss. Jag skulle vilja att vi fick behandling från landstinget med gammaglobulin.

– Det har i varje fall hjälpt mig.

Annons

Det säger Gudrun Thurhagen från Östersund, en av deltagarna på konferensen. Hon bekostade själv gammaglobulin under en period och var pigg och bra under tio månader.

– Men för att det ska hålla i sig måste man ta spruta var sjätte månad, säger hon.

Polion slog till när Gudrun Thurhagen var 14 år. Året är 1953 och hon skulle precis börja första året på realskolan, en känslig ålder med andra ord.

– Jag blev jättedålig, med huvudvärk och hög feber. Distriktsläkaren skickade mig till Epidemisjukhuset där jag isolerades under tre veckor.

– Mina två syskon drabbades inte och inte heller någon av mina klasskamrater. Jag kom till skolan med en förlamning i vänster sida.

Ovanligt med Gudrun Thurhagen är att hennes vänstra hand är mycket försvagad, nu har hon fått postpolio både på vänster och höger sida.

– Jag började bli sämre efter jag fyllt 50 år, men jag har fått andra sjukdomar också bland annat B 12-brist. Jag är mycket tröttare och utmattad beroende av hur mycket jag gör. Jag har fått en uterullstol eftersom jag inte orkar gå långa sträckor.

Hon bodde i Sundsvall då hon fick postpolio.

Det gjordes massor av undersökningar ändå tog det nästan fem år innan hon fick klart besked om diagnosen.

– Ändå upplever jag att jag inte blir respekterad av läkarna i Jämtland, jag har inte bara sjukdomen utan är äldre och kvinna också. Nu spelar det ingen roll vad jag får för symtom så säger de att allt beror på postpolio.

Annons