Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grytans skjutfält ska säljas

/
  • Eeva Göthed som är projektledare för försäljningen av Grytans lägerområde tror att det finns stora möjligheter för trakten.
  • Något taxeringsvärde är inte satt på det drygt 40 hektar stora området. Priset avgörs vid budgivningen.
  • Fastigheterna på lägerområdet i Grytan har stått tomma sedan Försvarsmakten slutade använda dem 2005.
  • Göran, Marcus och Eddie Gabrielsson har idéer för de gamla försvarslokalerna, men vill inte avslöja några detaljer.

De gamla försvarsanläggningarna vid Grytan har varit tomma i flera år men först nu är fastigheterna till salu. Det öppnar för nya projekt i området.

Annons

Det var länge sedan någon blåste revelj på lägerområdet i Grytan mellan Östersund och Brunflo. Sedan Försvarsmakten lade ned sin verksamhet på platsen år 2005 har lokalerna stått tomma. Nu letar Fortifikationsverket efter en ny ägare till de drygt 40 hektaren mark med 27 byggnader på.

Eeva Göthed som är projektledare på Fortifikationsverket, tar emot i besökare i solskenet och bjuder på kaffe. Det är torsdag förmiddag och visningen har bara pågått i någon timme, men redan har 15 till 20 personer kommit och tittat på fastigheterna som är till salu.

– Flera föreningar med förankringar i kommunen har hört av sig men också eventföretag och privatpersoner. Jag har fått samtal från både Stockholm och Göteborg.

– Möjligheterna är ofantligt stora. Det finns restaurang, hotell, verkstäder och förläggningsbyggnader. Det är bara idéerna som saknas, säger Eeva Göthed.

När Fortifikationsverket säljer ut gamla anläggningar köps de ofta av privatpersoner eller bolag med affärsplaner. Även de röda låghusen i Grytan tycks väcka investeringsidéer. Eddie, Marcus och Göran Gabrielsson är några av dem som kommit med en plan i åtanke.

– Det är klart att det ligger ett koncept bakom att vi är här och tittar, säger Marcus Gabrielsson. De är förtegna om detaljerna kring projektet men avslöjar att det skulle innebära "någonting nytt för regionen". Kvaliteten på fastigheterna är varierande, anser de.

– Det är allt från byggnader av hyfsad kvalitet till riktig dålig. Vissa delar ser gedigna ut, säger Eddie Gabrielsson.

En annan spekulant säger till LT att han redan bestämt sig för att försöka köpa området.

– Jag tänker köpa fastigheterna och starta upp en affärsverksamhet här, säger mannen som inte vill uppge sitt namn.

Något taxeringsvärde är inte satt på fastigheterna. Tanken är att allmänheten sätter pris efter intresse. Eeva Göthed vill inte spekulera i vad det vinnande budet kommer att bli, men hoppas att området blir levande igen.

– Det vore skoj om det hände någonting och området kom till användning. Så långt är det ju inte från Östersund.

Annons