Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grönsaker blir allt dyrare – konsekvens av finanskrisen

/
  • ”Vi har märkt av de dyrare priserna, så vi köper mindre frukt- och grönt nu. Men när något säljs till bra pris passar vi på och köper mer av det”, säger Saleh Alhesan Och Jabar Salima, Torvalla.
  • ”Visst märks det att priserna gått upp på grönsaker, men kunderna kö per ändå allt mer frukt- och grönt och färskvaror och mindre kolonialvaror”, säger Jerker Hansson, ansvarig för frukt- och grönsaksavdelningen på Ica Matpiraten i Östersund.
  • ”Vi har märkt av de dyrare priserna, så vi köper mindre frukt- och grönt nu. Men när något säljs till bra pris passar vi på och köper mer av det”, säger Saleh Alhesan Och Jabar Salima, Torvalla.
  • ”Jag har inte tänkt på att grönsakerna blivit dyrare, jag handlar på som vanligt. Vi är bara två personer hemma, så priset märks inte så mycket”, säger Inga-Lill Olsson.
  • Grafik: Kjell Nilsson-Mäki
  • Purjolöken är den grönsak som har ökat mest i pris sedan februari i fjol.

Grönsakspriserna har skjutit i höjden det senaste året. Exempelvis har priset på purjolök växt till sig med hela 85 procent.

Annons

Det är inte bara grönsakerna som växer. Det gör priserna på dem också. 15 procent dyrare är grönsakerna denna vinter, jämfört med förra.

Det kan man konstatera om man tar en titt på Statistiska centralbyråns sammanställning av livsmedelspriserna.

Visserligen ökar vanligtvis priset på grönsaker under vintern för oss i Norden i och med att de växer söderöver och frakten hit kostar.

Men den största orsaken till prisutvecklingen är att även grönsakerna har påverkats av finanskrisen, då den svenska kronan har störtdykt i jämförelse med euron.

– Om du tittar på priserna på frukt och grönt och växelkursen ser du ett väldigt starkt samband, säger Konjunkturinstitutets Marcus Widén till Dagens Nyheter.

Purjolöken är den grönsak som ökat mest i pris, 85 procent stor är prisökningen.

Men även vanliga salladsingredienser som gurka, tomat och sallad har ökat med 58 respektive 21 procent.

Gullöken däremot hör till de få växter som blivit billigare, nio procent har priset sjunkit det senaste året.

Livsmedelspriserna överlag har ökat med fem procent under samma period.

På Ica Matpiraten i Östersund märks prisökningen av, men Jerker Hansson, som är ansvarig för frukt- och grönt, säger att det ändå inte har påverkat konsumtionen.

– Någon enstaka kund har kommenterat det, men annars är det så att kunderna bara köper mer och mer frukt, grönt och färskvaror.

Samtidigt minskar försäljningen av kolonialvaror, säger han.

Det verkar som om kunderna, trots en generell prisökning, är måna om att köpa sina grönsaker.

– Men de är mer öppna för att variera sig. Är det extrapris på någon grönsak tar de den i stället, säger Jerker Hansson.

Den grönsak som säljer allra mest är tomaten, men hur många kilo, eller ton, som säljs under en vecka variera stort beroende på kilopriset och annonsering, berättar Jerker.

Mer läsning

Annons