Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis kurslitteratur via internet - katastrof för författare

/
  • Som bibliotekarie på Mittuniversitetet i Östersund ser Bodil Jacobsson en risk med sajter som Student bay. Hon anser att den här typen av fildelning riskerar att utarma kvaliten på kurslitteraturen. Foto: Håkan Luthman
  • Studenterna Isabelle Möller och Johan Rydham tror att den ofta skrala studieekonomin kan vara en orsak till att sajter som Student bay växer fram.
  • Som bibliotekarie på Mittuniversitetet i Östersund ser Bodil Jacobsson en risk med sajter som Student bay. Hon anser att den här typen av fildelning riskerar att utarma kvaliten på kurslitteraturen.Foto: Håkan Luthman

Gratis kurslitteratur delas ut olagligt via internetsajten Student bay. Spridningen kan bli en ekonomisk katastrof för författare och förlag men samtidigt vara en utväg för fattiga studenter.

Annons
Student bay är en internetsajt där studenter och andra kan ladda ner kurslitteratur gratis. Eftersom Student bay inte äger upphovsrätten för den litteratur som delas ut är spridningen olaglig. Student bay uppmanar också sina användare att scanna in ny kurslitteratur och lägga in i databasen för andra att ta del av. I dagsläget delar Student bay ut 325 olika böcker med kurslitteratur på Svenska och Engelska.
Mona Hillman Pinheiro är direktör för Föreningen Svenska Läromedel, en branschorganisation för landets läromedelsföretag. Hon ser med stor oro på Student bays olagliga verksamhet.
- Det här är väldigt allvarligt. På sikt kan det här bli ett väldigt stort bekymmer.
Mona Hillman Pinheiro menar att om kurslitteratur sprids gratis via internet så kommer allt färre författare ha möjlighet att producera bra läromedel i framtiden, helt enkelt eftersom de riskerar att inte få betalt för sitt arbete.
Bodil Jacobsson är bibliotekarie på Mittuniversitetet i Östersund och hon håller med om riskerna.
- Att kurslitteraturen finns gratis på internet drabbar ju någon, förlag eller författare. Varför skulle någon välja att skriva eller ge ut böcker om de inte kan få betalt för dem?
Att studenter väljer att använda Student bay i stället för att köpa sin litteratur kan kanske delvis bero på den ofta skrala ekonomin. De studenter som LT talat med kände inte till sajten men berättar att de ofta inte har möjlighet att köpa all den litteratur som de behöver för sina studier.
- Man förstår ju varför sådana här sajter dyker upp. Jag har aldrig råd att köpa all kurslitteratur. Vissa kurser skulle litteraturen kosta mig 2 000 kronor och det har jag inte råd med på en månad, säger Isabelle Möller som läser en vidareutbildning till ambulanssköterska vid Mittuniversitetet.
Johan Rydham läser även han till ambulanssjuksköterska och håller med sin kurskamrat. Johan tycker att det borde finnas sätt att underlätta för studenterna så att kostnaderna för läromedel blev mindre.
- Lärarna skulle kanske inte alltid behöva ta upp 15 böcker på litteraturlistorna utan välja ut några som är de viktigaste.

Mer läsning

Annons