Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygdscentern rasar över kärnkraftssveket

/
  • ”Jag är kritisk till att det gick så fort med uppgörelsen, det borde ha varit en bredare diskussion i partiet i en så viktig centerfråga”, säger Per Söderberg.
Håkan Larsson hade också velat se en bättre förankring hos partimedlemmarna. ”Man kallar riksdagsgruppen och sen är det klart, liksom. Var är underifrånperspektivet”? Foto: Henrik Flygare

Flera tunga centerpartister från länet är upprörda över att partiet bytt fot och nu accepterar att nya kärnkraftverk får byggas i Sverige.

Annons

– Det är klart att det känns tungt, jag har arbetat mot kärnkraften sedan 1973. Det här är riskabelt, säger kärnkraftskritikern Håkan Larsson som kandiderar för centerpartiet i EU-valet.

– Centern betalar ett högt pris för den här överenskommelsen, säger Åres kommunalråd Eva Hellstrand.

De kända jämtländska centerpartisterna skräder inte orden när LT ringer runt för att få kommentarer till regeringens klimat- och energiuppgörelse. Besvikelsen är påtaglig, flera känner sig överkörda av sitt eget parti.

Redan under onsdagsnatten, medan förhandlingarna mellan alliansledarna fortfarande pågick började Håkan Larsson kritisera centerns ställningstagande i sin blogg:

”Det finns inget mandat för centerrörelsen att öppna för ny kärnkraft och det var väl underifrånperspektivet som skulle råda?”

Han säger till LT att han inte kan se några som helst sakliga skäl för centern att gå med på uppgörelsen när förutsättningarna för att satsa på förnybar energi är bättre än någonsin.

Åres kommunalråd Eva Hellstrand är inne på samma spår:

-Jag beklagar priset för överenskommelsen. Det känns märkligt att man ska behöva göra eftergifter till en omodern energikälla just nu när det börjar bli fart på vindkraftsutbyggnad och andra förnybara alternativ.

Centerprofilen Per Söderberg som nu bland annat är ordförande i Föreningen Sveriges Vattenkraftkommuner tycker att beslutet kom alldeles för snabbt.

– Kärnkraftsfrågan är viktig för så många centerväljare. Då måste man ta en bredare diskussion i partiet innan man gör upp på det här sättet, säger han.

Mer läsning

Annons