Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftiga restprodukter från reningsverket

/
  • Det är maskinen bakom Lars Åsell som tar hand om slammet och pressar ut vattnet.
  • I den här containern hamnar det torra slammet, som i perioder innehåller kadmium. Det är ett mysterium hur det kommer med i avloppsvattnet eftersom det finns strikta restriktioner sedan många år tillbaka vad gäller användning av den ohälsosamma tungmetallen.

220 kubikmeter avloppsvatten passerar genom reningsverket i Fåker varje dygn. En gång i veckan körs en container med slam därifrån. Men en olöst fråga är varför slammet ibland innehåller en giftig tungmetall.

Annons

– Det gör att vi inte kan använda slammet till anläggningsjord utan det körs iväg till Gräfsåsen i stället, säger Lars Åsell som arbetar på reningsverket.

Då och då visar provtagning att tungmetallen kadmium finns med i avloppsvattnet, som LT tidigare berättat. Det är inte alltid och inte heller en stor mängd men till och från har det dykt upp under de senaste fem eller sex åren.

Kemiingenjören vid Östersunds kommun, Herje Dahlsten, vet att kadmium finns i vissa konstnärsfärger och cigarettfimpar. Men varifrån det som hamnar i reningsverket kommer ifrån är inte klarlagt, tungmetallen får inte användas hur som helst.

Tungmetallen påverkar inte dricksvattnet och inte funktionerna i reningsverket men problemet är just det med slammet.

Det är 380 anslutningar till reningsverket men systemet är byggt för 500 berättar Lars Åsell. Från någon av dessa anslutningar kommer alltså kadmium då och då.

När avloppsvattnet kommer in i reningsverket tillsätt en kemikalie som gör att slammet klumpar ihop sig. I en stor bassäng sjunker det till botten.

– Slammet avskiljs från vattnet, säger Lars Åsell.

Slammet samlas ihop och förs till en maskin som pressar ut resterande vatten. Det som blir kvar en torr massa, som ser ut som jord.

Det torra slammet forslas och samlas i containern. Det renade vattnet åker ut i Näkten.

Annons