Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gick med bruten höft i 16 dagar

Socialstyrelsen konstaterar att det finns brister inom akutområdet och kirurgkliniken efter att en kvinna fick gå med bruten höft i 16 dagar.

Annons

Socialstyrelsen kräver att det vidtas åtgärder vid kirurgkliniken och akutområdet efter att en kvinna fick gå med en obehandlad höftledsfraktur i 16 dagar. Kvinnan kom in till akuten efter en ridolycka. Den jourhavande kirurgläkaren bedömde att kvinnan kunde ha en hjärnskakning och en revbensfraktur, därför röntgades kvinnans hjärna och halsrygg. Inget uppseendeväckande upptäcktes vid röntgenundersökningen och patienten uppmanades att åka hem, men skulle återkomma vid försämring. När patienten lämnade sjukhuset hade hon svårt att stödja på ett ben och fick låna en krycka.

Efter 16 dagar kom kvinnan tillbaka till sjukhuset och undersöktes på ortopedmottagningen, då visade det sig att kvinnan hade en höftfraktur och att kvinnan behövde opereras och få en höftprotes.

Socialstyrelsen kräver att verksamhetscheferna vid akutområdet och kirurggkliniken ser till så att det skapas rutiner för helkroppsundersökning om patienten utsatts för omfattande påverkan, dessutom ska rutinerna för informationsöverföring vid akutmottagningen säkerställas, cheferna ska också se till så att rutinerna görs kända för personalen.

Mer läsning

Annons