Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap och bön när muslimer bryter fastan

/
  • När fastan har brutits för dagen är det bön. Det är trångt i den tillfälliga bönelokal som har gjorts i ordning i anslutning till kvällens fest. Men lilla Sara Mahmood ryms också.  Foto: Håkan Luthman
  • Imamen Abo Om Alahwzi längst till vänster har naturligtvis en aktiv roll under ramadan.
  • Till efterrätt bjuds det på frukt, men Rami Khalfallah i mitten och hans kompisar är mer intresserade av innehållet i godisautomaten.
  • Det är ett dignande matbord som dukas upp när några av Östersunds muslimer samlas efter solnedgången på lördagarna under ramadan för att tillsammans bryta fastan.

Varje lördag under ramadan samlas Östersunds muslimer för att äta tillsammans efter solnedgången. Dagens fasta bryts med mat och bön. Men för de flesta är ramadan mer än avhållsamhet.

– Det är en viktig påminnelse om att avstå från allt som är dåligt, säger Kholod Mahmood.

Annons

Det är den tjugotredje natten i ramadan och det råder en febril aktivitet i Utbildningshusets lokaler på Frösön. Ungefär 60 av Östersunds muslimer har samlats för att gemensamt bryta fastan. Ett bord till måste bäras in i lokalen där det ska ätas en gemensam middag och det är frågetecken om ifall papperstallrikarna kommer att räcka till. Många har med sig långpannor med mat, kyckling på en bädd av ris och mandel dominerar.

Det är trångt på den plats som gjorts i ordning för bön och först bryts fastan med en dadel och sedan förrättas bönen. Just samlingarna på lördagarna under fastemånaden ramadan har blivit ett viktigt inslag för att i gemenskap bryta fastan.

– Det känns bra att det är många som kan komma och att vi kan samlas och äta tillsammans, säger Tahar Khalfallah, ordförande i Muslimska föreningen i Östersund.

Efter bönen samlas alla kring den framdukande maten. Rami Khalfallah har lite problem med vad han ska välja.

– Min mammas mat är nog den som är godast, säger han och lägger för sig.

– För mig är ramadan en påminnelse om möjligheten att göra gott. Det handlar inte bara om att avstå från mat och dryck utan om avstå från allt som är dåligt, säger Kholod Mahmood. Ramadan blir också en påminnelse om att göra gott. Jag tror att alla muslimer delar samma känsla; tack gode gud för att jag har att äta.

Efter middagen fortsätter kvällen i moskén där man samlas för att be. Just de tio sista dagarna av ramadan är de heligaste, för det var då Koranen kom till jorden.

– Det brukar vara många i moskén varje kväll och det är flera som stannar hela natten under de sista nätterna av ramadan. Vi ber, pratar religion och ber lite mer, säger Tahar Khalfallah. Speciellt den 27:e natten i fastan betraktas som mycket helig för det är då vi anses kunna påverka vårt öde och då brukar det vara många som är i moskén.

På söndag eller måndag, det är månen som styr, är det eid el fitr, den fest som avslutar ramadan. Tahar Khalfallah som har bott i Östersund i ungefär 40 år har sett en stor förändring.

– Jag var en av de första som kom till Östersund och då hade vi varken gemensam eid eller ramadan så det känns roligt att vi är så många här nu.

Mer läsning

Annons