Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla i Östersund får nya samlingsplatser

/
  • Östersunds kommun satsar på sju bemannade mötesplatser för de äldre. I torsdags öppnade lokalen i Torvalla dit Gun Hogeland, Vivianne och Siv Harbeck kommit på besök. Vivianne Söderström, som kommer att bemanna Torvalla-lokalen bjöd på kaffe tillsammans med enhetschefen i Torvalla, Eva Lundqvist. Foto: Håkan Luthman
  • Musikunderhållning med Anders Berggren och våffelfika stod på programmet när mötesplatsen för de äldre i Torvalla öppnades i torsdags.

Östersunds kommun satsar just nu på mötesplatser för de äldre. I torsdags öppnade en samlingsplats i Torvalla.
– Det är viktigt att bryta isoleringen för de äldre, säger Eva Lundqvist, enhetschef.

Annons

Under året kommer totalt sju olika mötesplatser för äldre i Östersunds kommun att finnas. Fyra av dem har redan öppnat, och i går öppnade lokalen i Torvalla.

– Det här är först och främst till för att bidra till att bryta isoleringen bland de äldre. Det gäller att få ut dem ur sina lägenheter, säger enhetschefen Eva Lundqvist.

För några år sedan fanns dagcentraler för de äldre som kommunen hade bemannat, där kommunen ordnade aktiviteter för de äldre.

Numer blir sådan verksamhet för dyr, men ett statligt finansierat projekt gör det möjligt att driva dessa nya mötesplatser.

Två eftermiddagar i veckan håller mötesplatserna öppet och tanken är att de besökande ska komma med önskemål om vilka aktiviteter som ska erbjudas.

– Vi kommer att ha bingo en gång i månaden, men vi har idéer om att hålla föreläsningar, gå på konstpromenader och hålla lite rörelsegymnastik, säger undersköterskan Vivianne Söderström, som alltid kommer att finnas i lokalen i Torvalla under öppettiderna.

– Men vi hoppas att de som bor här och besöker oss också har intressanta idéer och saker att bidra med, säger hon.

Inom äldrevården i Torvalla finns även mycket resurser, som arbetsterapeuter, sjukgymnaster, syn- och hörselombud samt distriktssköterskor, som de hoppas de kan knyta till sig vid mötesplatsen för olika föredrag.

På öppningsdagen var det dock musikunderhållning och våfflor som stod på programmet.

– Det här låter som ett bra initiativ att man får komma hit och träffa lite folk, säger Siv Harbäck.

Hon flyttade till Torvalla år 2000 och har inte så många bekanta i området förutom sin syster.

Mer läsning

Annons