Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gabriellas affärsidé: Slippa planera och handla middag – ha tid för annat

/
  • Sedan i måndags är det skarpt läge för Gabriella Åslund och Matglada kassen. Starta eget-bidrag, tur med lokal och tidigare erfarenhet från företagande har gjort det möjligt för henne att komma i gång redan en månad efter att hon fått idén. Till sin hjälp har hon också praktikanten Moa Hörnberg samt dottern som hjälpt till med logtypen och bilder till hemsidan.Foto: Henrik Flygare
  • Gabriella Åslund packar för den första leveransen. Den här gången ska hon leverera i centrala Östersund men hon hoppas upptagningsområdet ska växa. ”Jag tänker mig Torvalla, Lugnvik, Brunflo och Ås. Men var jag levererar kommer att bero mycket på intresset. Jag kan åka längre om det blir flera kunder på samma ort”, säger Gabriella Åslund.

Gabriella Åslund var på besök i hos sin syster i Stockholm när det ringde på dörren. Systern fick råvaror och recept hemkörda till sig. Gabriella Åslund tände till. Nu, en månad senare, har hon startat ett eget företag.

Annons

LT träffar henne på Café Björkbacka där hon håller på att göra i ordning sin första leverans. Gabriella Åslund är glad och sprallig.

– Jag är toknervös i dag men det jätteroligt också. Det är i dag jag träffar mina första kunder. Nu är det på riktigt, säger Gabriella Åslund.

Hennes koncept – Matglada kassen – innebär att hon erbjuder abonnemang på middagsråvaror och recept för fyra personer i fem dagar.

– Jag hade jobbat hela sommaren för min mor på kaféet och åkte till min syster för att vila. Men det blev ingen vila, jag åkte hem och började arbeta för att starta företag istället.

Café Björkbacka är bara öppet på somrarna vilket innebär att Gabriella Åslund, om hon inte startat eget, skulle ha varit arbetslös nu.

På förmiddagen har hon varit och handlat. Hon och hennes praktikant Moa Hörnberg, packar pappkassar med råvaror, torrvaror i en kasse och kyl- och frysvaror i en annan.

– Jag lägger också i recept och en lista på basvaror som är bra att ha hemma, till exempel kryddor och smaksättare, säger Gabriella Åslund.

Hon ska leverera mat till sex hushåll runt om i Östersund under eftermiddagen och kvällen.

– Det är jätteroligt att en av leveranserna är en ”ge bort kasse”. Någon har gjort en beställning för en annans räkning, säger Gabriella Åslund.

Hon är också lyrisk över att en kund hittat in på hennes helt färska hemsida som blev tillgänglig i fredags.

– Jag såg att det kommit in en beställning och tänkte undrar vilken kompis det är som vill skoja med mig nu då, men det var faktiskt en riktig kund som hittat sidan och var intresserad att pröva, säger Gabriella Åslund och strålar av engagemang.

Hon har inte ännu hunnit med att marknadsföra sig så mycket som hon skulle vilja. Det har bara gått en månad sedan hon fick idén och i måndags var det skarpt läge.

– Det har gått väldig fort. Men jag har en hel del erfarenhet från företagande sedan tidigare. Min mamma driver Café Björkbacka som enskild firma och där jag har hjälpt till och haft stort ansvar i verksamheten. Jag vet vad det handlar om, jag kan bokföring och har läst företagsekonomi, säger hon.

Den främsta målgruppen hon riktar sig till är en familj med två vuxna och två barn som vill ha mer tid för andra saker än att planera middagen och handla.

– Men jag ser inga hinder för att andra kan ha nytta av detta. Ett hushåll med till exempel två personer kanske behöver matlådor till jobbet och kan frysa in maten.

Gabriella är utbildad kock. Måndagar är dagen för inköp och leverans. Dagarna där emellan ska hon planera recept, provlaga mat, fakturera och marknadsföra sig.

Hon säger att hon haft en väldig tur att hon kunnat starta så snabbt.

– I och med att kaféet är bara är öppet på sommaren och lokalerna är godkända av miljö- och hälsa så kan jag hålla till här till att börja med. Den enda motgång jag egentligen haft är att det varit lite strul med Bolagsverket om företagets namn.

Hennes mål är att ha 200 kunder i slutet av nästa år.

– Eller ännu fler, säger Gabriella Åslund.

Mer läsning

Annons