Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra drag räckte för Natali

/
  • Per Karlsson, Strömsund, och Lisa Jörgenssen från Fjällängsskolan möttes i ett parti och båda tyckte det kändes något nervöst innan.
  • Natali Forss hade maximalt flyt i ett parti och vann på någon minut, efter endast fyra kluriga drag.
  • Matilda Eriksson från Grevåkersskolan funderar över nästa drag i den fullsatta Sporthallen där tioåringarna gjorde upp om att gå vidare i Schackfyran.
  • Ida Hallström från Vemdalen förlorade denna omgång. Sven-Åke Eliasson, funktionär, gör en avdömning efter 20 minuters spel.

Nära 200 tioåringar utvecklade förmågan att spela schack i lördags. Matsalen i Sporthallen fylldes av deltagare som gjorde upp i länsfinalen av schackfyran.

Annons

För Natali Forss på Fjällängsskolan tog det endast fyra drag att göra en av sina motståndare schack matt.

– Kul, sa Natali och berättade att hon lärt sig dragen när spelare i Östersunds schackklubb besökte skolan.

I lördags var det första gången hon vann ett tävlingsparti med hjälp av ”tricket” som gör motståndaren matt på någon minut.

Lagen i schackfyran utgörs av deltagare från skolklasser. Partierna pågår i 20 minuter, sedan görs en avdömning om vilka som vunnit.

Två klasser går vidare till finalen i Globen den 16 maj.

– Schackfyrans själ är att alla ska vara viktiga i laget. De lag som har bäst sammanhållning vinner, säger Per Hultin, tävlingsledare

Totalt har 74 lag deltagit i sju kommuner i Jämtland. För några år sedan omfattade schackfyran bara några få entusiastiska distrikt och kommuner i landet.

Nu är man på väg att bygga upp formerna för ett betydligt större deltagande. Förra året deltog ungefär 7 000 fjärdeklasselever runt om i landet och tävlingen fortsätter att spridas.

– Problemet är att det ideella Sverige har rasat ihop men här finns engagemang att bygga vidare på, konstaterar Per Hultin.

Mellan partierna stimmas det runt borden men när klockan sätts igång lägger sig sorlet och intresset fokuseras på vilka drag spelarna gör.

– Det är fantastiskt bra disciplin på tioåringarna när spelet pågår, säger Sven-Åke Eliasson, en av funktionärerna som gjorde avdömningar av partierna för att få fram vinnarna.

Mer läsning

Annons