Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt på kvinnojourens boende

/
  • Kvinnojourens fem sovrum för skyddat boende har i princip varit fullbelagda hela året. ”Vi har haft mycket i vår, men det har inte varit ohanterligt”, säger Helena Lassen Wikén.

Kvinnojourens boende har varit fullbelagt nästan hela året. Det höga trycket innebär att de anställda ibland måste säga nej till kvinnor som är i behov av skyddat boende.

– Även om vi inte kan erbjuda boende kan vi ge kvinnorna annat stöd, säger Helena Lassen Wikén, anställd på kvinnojouren i Östersund.

Annons

Förutom skyddat boende erbjuder kvinnojouren stödsamtal, rådgivning och möten med kvinnor. I år har väldigt många sökt sig till kvinnojouren.

– Vi har haft mycket i vår, men det har inte varit ohanterligt, säger Helena Lassen Wikén.

Kvinnojouren drivs av statliga och kommunala bidrag från länets kommuner. Bidragen innebär att kvinnojouren i Jämtland kan ha två anställda. Förutom dessa jobbar cirka 15 personer ideellt.

– Vi får helt enkelt lägga nivån efter hur mycket resurser vi har, säger Helena Lassen Wikén.

Kvinnorna som flyr från sina hem och är i behov av skyddat boende får bo i ett anonymt hyreshus, på en hemlig adress. Många tar också med sig sina barn dit. Sammanlagt finns det fem sovrum, gemensamt vardagsrum, kök och ett lekrum. Rummen har varit fullbelagda nästan hela våren.

– Det var väldigt länge sedan det var tomt här, säger Helena Lassen Wikén.

Kvinnojouren har dessutom dygnet runt-beredskap för att statliga myndigheter som polis, socialtjänst och sjukhus ska kunna ringa när som helst på dygnet om en kvinna behöver hjälp.

Mer läsning

Annons