Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i Arnes självplocksland

/
  • John och Anne-Karine Gröttheim har med sig fem hinkar och planerar att fylla allihop. ”Det är så härligt att komma ut och här finns så fina gubbar”, säger Anne-Karine. Foto: Håkan Luthman
  • ”Jag brukar göra marängbottnar med grädde och jordgubbar, sedan blir det väldigt mycket sylt”, säger Marielle Brovinger efter en timme på Källmans odling.
  • Arne Källman har drivit odlingen i 30 år och säger att det är både gamla och nya kunder som kommer och plockar. ”Det är bra stämning här, folk skrattar mellan jordgubbsgångarna”, säger han.
  • John och Anne-Karine Gröttheim har med sig fem hinkar och planerar att fylla allihop. ”Det är så härligt att komma ut och här finns så fina gubbar”, säger Anne-Karine Gröttheim.

Jordgubbssäsongen är i full gång och på Källmans odlingar i Ope plockas det för fullt.

– Det var ett hundratal här och plockade bara i söndags, säger ägaren Arne Källman glatt.

Annons

Barnfamiljer, pensionärer och förbipasserande semesterfirare plockar jordgubbar i Ope.

Arne Källman, som haft odlingen sedan 1979, berättar att det är både gamla och nya kunder som befunnit sig i jordgubbslandet sedan de startade för tio dagar sedan.

– Folk söderut är förvånade att det är så populärt med självplock, men här i Jämtland är det tradition, säger han.

Marielle Brovinger, boende i Ope, har plockat sina egna jordgubbar tolv år i rad. I går drog hon med sig en kompis och på bara en timme fick de tillsammans ihop sjutton kilo.

– Visst är det praktiskt att köpa, men det är mycket roligare att ha plockat sina egna jordgubbar. Är det fint väder är det extra trevligt för då kan man umgås under tiden, säger hon.

Jordgubbarna kostar 15 kronor litern och kunderna får ta med sig hur många hinkar de vill. Speciellt för den här odlingen är den norska jordgubbssorten Sengana. Arne Källman tror att han är den enda i hela Sverige som fortfarande odlar sorten.

– De är sötare än andra jordgubbar och väldigt smakrika, säger John Gröttheim, en av jordgubbsplockarna.

Han och hans fru plockar blåbär, hallon, lingon, hjortron och jordgubbar varje år. De brukar blanda i certo-pulver i jordgubbsröran, en tillsats som gör att sylten inte blir simmig och omöjlig att ha på smörgåsen. Sedan delas det ut till både släkt och vänner.

– Barnbarnen har börjat få smak för jordgubbar och då går det åt en hel del, säger John Gröttheim.

Mer läsning

Annons