Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösöns bilister fixar mat åt hyenorna

/

Hyenorna på Frösö Zoo har det väl förspänt. Nästan varje vecka kommer någon av Frösöns viltvårdare med ett trafikdödat rådjur till djurparken. Hittills i år har hyenorna fått ta emot 42 rådjur, som alla blivit påkörda på Frösön.

Annons
Det snabbt växande antal rådjur som finns på Frösön börjar bli ett stort problem, inte minst för bilisterna. Var och varannan dag trafikdödas ett rådjur på Frösön, men stammen vekar inte minska nämnvärt för det.
- Det är svårt att säga hur många rådjur vi har på ön, säger Karl-Axel Blomqvist, som är en de tre viltvårdarna som har Frösön inom sitt område.
- Uppskattningsvis är det flera hundra och de förökar sig snabbt, säger han.
En anledning till den stora rådjursstammen är enligt bedömare, att den jakt som bedrevs på Frösön av lag från gamla F 4 nu är borta efter flottiljnedläggningen.
- Därför borde det införas någon form av skyddsjakt för att minska på stammen, säger Blomqvist.
De flesta rådjuren blir påkörda efter Vallaleden, mellan Ändsjön och Rödöbron. En annan väg där många djur går åt är sträckan runt Frösöberget.
När ett rådjur blir trafikdödat så kontaktas markägaren och är kroppen någorlunda oskadad så brukar de ta hand om den. Men när rådjuret blir påkört på kommunens mark och inte viltvårdarna själva tar hand om det, då är det hyenorna på Frösö Zoo som får färskt kött. Hittills i år har de fått 42 rådjur.
- Man kan tro att våra lejon och tigrar skulle vilja ha rådjuren, men dem ger vi annat kött med muskelmassa i. Däremot är inte hyenorna så noga med maten och färskt rådjurskött är ju inte det sämsta man kan få till lunch, säger djurparkens ägare, Åke Netterström.
- Dessutom är det bra för hyenorna att de får mat som de äter i vilt tillstånd.
Han berättar också att de två hyenorna brukar sätta i sig ett rådjur på en dag.
- Vi delar djuret i två delar så att de får varsin bit. Efter några timmar finns inte så mycket som en hårtuss kvar. Hyenorna äter upp allt. Från klövarna till de grövsta benbitarna.
Bo Näsén från Brunflo är kretsansvarig för viltolyckor och han håller räkningen på hur många rådjur som går åt i trafiken.
- I hela länet dödades 746 rådjur under fjolåret, vilket är fler än två per dag, säger han.
När det gäller Frösön så tycker Näsén att en bidragande orsak till rådjursolyckorna där, är att en del villaägare och andra matar djuren, vilket gör att de korsar vägen när de går in i trädgårdar där de vet att det vankas mat.
- Skulle vi få slut på matningen så skulle vi få mindre olyckor, säger han. Många tror att de gör en välgärning, men det är i själva verket tvärtom.

Mer läsning

Annons