Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frösöbor vill stoppa rådjursmatning

Är matning av rådjur på Frösön en sanitär olägenhet? Frågan ställs av Frösöbor som nu via polisen vill få ett stopp på det ökade antalet rådjur som dels förstör och äter upp planterade trädgårdar och dels är en stor trafikfara.

Annons

Förra året inträffade 42 rådjursolyckor på Frösön.

– Olyckorna fortsätter. Det är i alla fall inte vikande antal, säger Andrew Sörensson hos Östersundspolisen.

LT har tidigare berättat om problemen med närgångna och halvtama rådjur som härjar i villaområden på Frösön.

I år verkar dock problemen vara värre än någonsin.

Boende på Frösön har bland annat skickat brev till miljö- och hälsokontoret för att få stopp på de närgångna rådjuren och även polisen vill att kommunen tar sig en funderare om matning av djuren kan anses som en sanitär olägenhet.

– Det är kända personer som matar djuren och det verkar inte som att de förstår allvaret med vad de orsakar, säger Andrew Sörensson.

– Det är många som känner sig besvärade och det kan man ju förstå när det dyker upp 20 till 25 rådjur på tomten som förstör och skitar ner, fortsätter han.

Ur polisens brev till Östersunds kommun: ”Antalet olyckor och olycksrisken i trafiken är också hög på grund av matningen i tätorten”.

Vad hoppas du att kommunen ska kunna göra?

– Jag skulle vilja se om kommunen kan gå in och förelägga eller får stopp på matningen. Det kan inte vara rimligt att allt man planterar i trädgårdar äts upp och med alla trafikolyckor.

42 rådjursolyckor bara förra året på Frösön är en hel del och Andrew Sörensson är rädd för att det förr eller senare kommer att ske en allvarlig olycka.

– Det finns risk för dödsolyckor. Man kan frontalkrocka när man väjer för ett rådjur; den risken finns då det finns områden där det är både 70- och 90-sträckor som längs flygrakan och Vallaleden till exempel.

– Det kan inte vara rimligt att ha det på det här sättet.

Mer läsning

Annons