Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friskola får inget stöd av Östersund

Östersunds kommun vill inte att företaget Vittra ska få utöka sin friskoleverksamhet i staden. Politikerna ser risker för ytterligare kommunala skolnedläggningar.

Annons

Friskolejätten Vittra driver i dag grundskoleverksamhet för årskurserna sju till nio i Östersund. Dessutom har företaget en gymnasieskola i kommunen. Men Vittra nöjer sig inte med det utan vill utöka sin verksamhet och etablera en skola med årskurserna ett till sex samt en förskola.

I går tog politikerna i kommunens barn- och utbildningsnämnd ställning till Vittras ansökan som slutligen ska avgöras av den statliga myndigheten Skolinspektionen. Kommunens tjänstemän anser att det har skett en överetablering av skolor i de centrala delarna av Östersund de senaste åren.

Prolympia, till exempel, har fått tillstånd att utvidga sin friskola med sex klasser. Om skolan fyller sina elevplatser innebär det att 280 barn flyttar från de kommunala skolorna.

Även Vittra tänker sig i storleksordningen 280 elever för sin utökade verksamhet.

En majoritet av politikerna i kommunens barn- och utbildningsnämnd tror att friskoleetableringar i den här storleksordningen riskerar att leda till nedläggning av kommunal skolverksamhet i centrala Östersund. Därför rekommenderar de Skolinspektionen att inte bevilja ett tillstånd för Vittra att utöka verksamheten.

Mer läsning

Annons