Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria återbesök vid luftvägsinfektion bromsar bakterier

Jämtlands är ett av få landsting i landet som erbjuder fritt återbesök vid luftvägsinfektion när patienten inte fått antibiotika utskrivet.

Annons

Det visar en undersökning som Strama har gjort.

Det är alltså stora skillnader i fria återbesök för patienter i olika landsting. Stramas kartläggning visar att endast 9 av landets 21 landsting erbjuder fria återbesök inom fem till sju dagar.

Jämtlands läns landsting är ett av dessa, de erbjuder fritt återbesök inom fem dagar vid luftvägsinfektion.

För att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier är det viktigt att stoppa all onödig antibiotikaanvändning. Strama menar att kostnadsfria återbesök för en ny bedömning av de infektionspatienter som inte får antibiotika vid första läkarbesöket är en viktig åtgärd.

– Vi tror att det är ett bra stöd för doktorerna, som inte behöver känna förväntanskrav på antibiotika från patienten. Patienten kan också känna sig trygg med möjligheten att, om det behövs, få återkomma utan extra kostnader, säger Johan Struwe, överläkare vid Strama i ett pressmeddelande.

Nätverket Strama arbetar på regeringens uppdrag för att antibiotika ska användas på rätt sätt. Målet är att minska problemet med resistenta bakterier.

Mer läsning

Annons