Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frej ska trotsa gravitationen vid rymdgymnasiet

/
  • När det inte finns snö att träna på brukar Frej Jönsson hoppa på studsmattan hemma i trädgården på Frösön. ”Det är bra träning”, säger han.  Foto: Henrik Flygare

Frej Jönsson ska börja vid rymdgymnasiet i Kiruna om en vecka. Men han har inga planer på att ge sig ut i tyngdlösheten i rymden utan han upphäver hellre gravitationen med ett par skidor på sig.

Annons

Frej Jönsson ska flytta till Kiruna för att börja på rymdgymnasiet och samtidigt få hålla på med sin hobby, skidåkning.

– Det är mest skidåkningen som lockar. Det finns inga möjligheter att utvecklas på så många andra ställen, säger han.

Från och med i år tar rymdgymnasiet in tio elever med tillval vinteridrott.

Det innebär att eleverna får träna newschool/freestyleskidåkning, vilket fick Frej Jönsson att söka dit. Hans mål är att bli bäst i landet.

– Jag vill gå i Kiruna för att det innebär seriös träning. Mina planer är att satsa och leva på skidåkningen. Jag kommer kanske inte kunna leva lyxliv men det är kul att bara åka runt och träffa människor, säger han.

Under första året på gymnasiet får Frej Jönsson ägna trettio procent av tiden i skolan åt skidåkning. Det sista året kommer han att få lägga mer än halva tiden på träning. Frej Jönsson tillhör de bästa i Sverige och vann SM-guld i fjol. Han åker också runt i Europa och tävlar en hel del.

– Det är mycket lättare att få ledigt för det på den här utbildningen än om jag skulle plugga någon annanstans.

När det inte finns snö att träna på brukar Frej Jönsson hoppa på studsmattan hemma i trädgården på Frösön. Skolan i Kiruna är väl utrustad och där får han tillgång till skatelokal, gymnastikhall med trampolin i golvhöjd, simhall med svikter och gym. Tanken är att eleverna ska ha möjligheter att träna effektivt även under barmarksperioden.

– Det är bra sätt att träna på när vi inte kan åka på snö, säger Frej Jönsson.

När han inte åker skidor ska han plugga tillsammans med eleverna som läser inriktning rymdteknik. Att gå den linjen innebär bland annat att eleverna sänder experiment med raketer och ballonger högre upp än ozonskiktet. De ska också genomföra astronomiska observationer för att studera planeter och nebulosor. Men det är ingenting som direkt intresserar Frej Jönsson.

– Visst ska det bli kul men det var inte därför jag sökte, utan det var faktiskt skidåkningen som lockade, säger han.

Annons