Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredag den 13:e – inget att oroa sig för

/
  • Foto: Ulrika Andersson
  • ”Ett rum, är ett rum”, säger Halbjorg Jordet från Röros. Och varken hon eller hennes väninnor reflekterade över att det skulle vara något konstigt med att det var rum 13 fick på Hotell Zäta i Östersund. ”Det tänkte vi inte alls på”, säger hon. Foto: Ulrika Andersson

Är fredag den 13:e en dag som alla andra? Eller är det en dag fylld av otur och skrock?

Nej, inte om man ska tro Räddningsverket. Deras statistik visar att det mesta är som vanligt, även då. Och i Östersund verkar ingen större oro infinna sig heller.

Annons

Bibeln och gammal folktro tros vara anledningen till att fredagen den 13:e får svenskarna att tänka till lite extra. Jesus dog på en fredag och när den sista måltiden hölls var det han och hans 12 lärjungar som samlades. Alltså, sammanlagt 13 personer, varav en av dem förrådde Jesus.

Men enligt etnologen Jonas Engman vid Stockholms universitet kan det även bero på att folk tycker att det är bra att ha något att skylla oförklarliga saker på.

– Det handlar mycket om att vi hanterar stora saker som lycka och olycka i våra liv. Vi känner ett behov av att förklara och hitta orsaker till saker och ting som sker, säger han till Aftonbladet.

Men när Räddningsverket har sammanställt statistik över en tioårsperiod över alla de kommunala utryckningar som görs samt över all som skrivs in på sjukhus för vård efter en olycka – då visar det sig att fredag den 13:e är en dag precis som alla andra. Statistik eller inte. Många drar ändå öronen åt sig när nummer 13 kommer på tal. Och sedan gammalt händer det att rum nummer 13 inte finns på en del hotell.

Men att hotell ibland hoppar över våning 13 eller väljer att inte ha något rumsnummer på 13 tror Thomas Roslinder, receptionist på Clarion hotell grand i Östersund, är en mer amerikansk företeelse än en svensk.

– Jag har jobbat på några hotell och på dem har det funnits rum 13 på alla.

Har det hänt att människor bytt rum om det hamnat på rum 13?

– Nej, jag har inte stött på någon som haft invändningar på det. Kanske någon skulle reagera om de fick rum nummer 13 på fredag den 13:e, säger Thomas Roslinder och skrattar.

Flera hotell i Östersund saknar dock rum nummer 13, men av helt andra anledningar. På Gamla teatern och Scandic city börjar första rummen på 100, där varje hundratal hänvisar till vilket våning rummet befinner sig på.

På Hotell Zäta i Östersund är rum nummer 13 mer välbesökt än de andra rummen.

– Det är vårt stora nya familjerum så för oss är det tvärtom, säger Janne Lindroth ägare till Hotell Zäta.

Och inne på rum 13 har Halbjorg Jordet från Röros och hennes väninnor checkat in för en två dagars shoppingvisit i Östersund.

– Nej, vi tänkte inte alls på att det var rum nummer 13. Det är ett rum som alla andra. Jag är inte så skrockfull utan är ganska jordnära, säger Halbjorg och har lagt ifrån sig nyckelknippan till rummet mitt på soffbordet.

Annons