Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortfarande osäkert om byggnaden går att rädda

/
  • Det är fortfarande osäkert om fasaden på det brandhärjade Centralpalatset i Östersund går att rädda. Den tekniska utredningen kan dröja upp till en månad.Foto: Ulrika Andersson
  • Det är fortfarande osäkert om fasaden på det brandhärjade Centralpalatset i Östersund går att rädda. Den tekniska utredningen kan dröja upp till en månad.    Foto: Ulrika Andersson

Det är fortfarande osäkert om den brandhärjade fastigheten på Prästgatan i Östersund går att rädda. Byggnaden innehåller oerhört mycket släckvatten säger försäkringsbolagets skadechef.

Annons

Enbart släckningsarbetet pågick till och från i flera dygn. Den byggnadstekniska undersökningen av fastigheten kommer att ta betydligt längre tid än så.

Länsförsäkringar Västernorrland har haft personal på plats som påbörjat utredningen av det brandhärjade Centralpalatset på Prästgatan.

I dagsläget handlar mycket om att bedöma vad som kan räddas av den gamla byggnaden och vad som eventuellt måste rivas.

– Det som branden har orsakat är inte vårt problem i dagsläget. Det stora problemet är släckvattnet. Det är oerhört mycket släckvatten i fastigheten, säger Tommy Erlandsson som är skadechef på försäkringsbolaget.

Enligt hans bedömning så kommer det att ta ungefär en månad innan bolaget kan göra en slutgiltig bedömning vad som går att återställa av byggnaden.

– Frågetecknet är fasaden och fasadväggarna. Den här kåken är ju byggd 1917 och dåtidens sätt att bygga på med vassmattor och andra material är svåra att bedöma.

Tommy Erlandsson berättar att om det är tekniskt möjligt att torka ut fasaden så är det mycket värt.

– Är det bara så att fasaden klarar sig så är det nog tekniskt möjligt att säkerställa uttorkning invändigt.

Enligt den tekniska bedömning som Länsförsäkringar gjort så finns ingen risk att de vattendränkta husväggarna blivit så porösa att de kan rasa.

Mer läsning

Annons